Kolczoch jadalny Sechium edule

Kolczoch jadalny (Sechium edule (Jacq.) Sw.) – gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z terenów tropikalnych Ameryki. Roślina uprawiana również na terenach Indii, na Filipinach, w Algierii i na Hawajach.

Pokrój bylina o łodydze pnącej lub płożącej do 2-4 m długości. Liście dłoniaste, 3-5 klapowe. Kwiaty zebrane w gronach drobne, osadzone w kątach liści. Korona kwiatowa żółtawa lub biaława. Owoc kolczasty lub gładki, zielonego lub białawego koloru, w kształcie jajowatym do 10 cm długości z 5 bruzdami zawierającym jedno duże nasiono. Miąższ mięsisty.

Owoc jadalny na surowo i ugotowany. Jadalne są również jego młode pędy zawierające skrobię. Owoce i pędy są składnikiem pokarmowym używanym do pasz dla bydła. Włókno otrzymywane z łodyg rośliny używane jest do wyrobu letnich kapeluszy.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-09 01:55:02]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72347567. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)