Por (roślina) Allium ampeloprasum

Por (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej z rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowe). Pochodzi z Azji Mniejszej. Uprawiano ją w celach konsumpcyjnych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Na tereny Polski trafiła w średniowieczu. Jest jednym z symboli narodowych Walii.

Łodyga jest bardzo skrócona – tworzy tzw. piętkę. Liście płaskie i wydłużone. Kwiaty w drugim roku wegetacji wyrastają wysokie nawet na 2 m pędy kwiatostanowe wydające białe lub białoróżowe kwiaty zebrane w baldachy. Owoce nasiona czarne, pomarszczone 350-400 szt./g.

Roślina jadalna Uprawiany jako warzywo. Zawiera ok. 12% suchej masy, w tym 2% białek, 10% węglowodanów. Zawiera także fosfor, wapń, nieco witaminy C, w niewielkich ilościach witaminy B1, B2, karoten i kwas nikotynowy. Wartość energetyczna 100 g: 197 kJ.

Por jest jedną z roślin biblijnych. Wymieniany jest w Księdze Liczb (11,5-6) i w wielu innych miejscach Biblii. Jest jednym z symboli narodowych Walii. Uwieczniony w martwych naturach Emmanuela Zamora (1840–1919) pt. „Alho-porro”, Fritza Westendorpa (1867–1926) czy Carla Schucha (1846–1903).

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 19:15:12]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72972465. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy kwiatów
    • barwa kwiatów
      • płatki białe
      • płatki różowe
    • kwiatostan
  • cechy owoców
    • powierzchnia owocu
      • pomarszczona
    • kolor owoców
      • czarne
  • ogólne
    • roślina jadalna
    • roślina użytkowa
    • warzywo
    • roślina dwuletnia

 
 
Mapa występowania
Źródło: The Global Biodiversity Information Facility i Użytkownicy atlasu.