Cykoria endywia Cichorium endivia

Cykoria endywia, endywia (Cichorium endivia L.) – gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej, należący do rodziny astrowatych. Endywia pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej. Znana była już w starożytności. W Europie uprawiana od XVI wieku.

Łodyga ma wysokość 0,5 – 1,5 m, zwykle naga. Roślina zawiera sok mleczny. Liście dolne liście podłużne i pierzaste, górne jajowate, siedzące. Kwiaty koszyczki kwiatowe umieszczone w kątach górnych liści i na szczytach łodyg.

Sztuka kulinarna – należy do warzyw i jej liście odziomkowe używane są w charakterze sałaty. Ma pikantny, gorzkawy smak. Dobrze komponuje się z ostrymi serami i z dodatkiem orzechów. Zawiera więcej związków mineralnych i witamin niż sałata. Pobudza apetyt dzięki zawartości inuliny oraz substancji gorzkiej – intybiny. Z jej liści przyrządza się sałatki.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 20:56:54]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72985436. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy łodygi
    • sok pędu
      • sok mleczny
    • wygląd łodygi
      • łodyga gładka
  • cechy liści
    • kształt blaszki
      • liście jajowate
  • ogólne
    • roślina jadalna
    • roślina użytkowa
    • roślina jednoroczna

 
 
Mapa występowania
Źródło: The Global Biodiversity Information Facility i Użytkownicy atlasu.