Róża wielokwiatowa Rosa multiflora

Róża wielokwiatowa (Rosa multiflora Thunb.) – gatunek krzewu z rodziny różowatych. Pochodzi ze wschodniej Azji (Chiny, Korea i Japonia), ale rozprzestrzenił się jako gatunek zawleczony w Australii i Nowej Zelandii, Ameryce Północnej i Afryce. Jest uprawiany na obszarach umiarkowanych i ciepłych półkuli północnej, także w Polsce.

Pokrój krzew rosnący bardzo bujnie i osiągający wysokość 2,5 m oraz średnicę 4 m. Łodyga długie pnące się lub czołgające pędy z krótkimi i hakowatymi kolcami. Liście drobne, błyszczące, ciemnozielone; na jesieni przybierają pomarańczowoczerwoną barwę. Przylistki są frędzlowato wcinane. Kwiaty pięciopłatkowe, drobne i pachnące kwiaty zebrane są w wiechowate kwiatostany. Płatki białe lub różowe, pręciki złotożółte zrośnięte w kolumienkę. Działki kielicha po przekwitnieniu odginają się na zewnątrz i wcześnie odpadają. Szyjki słupków wystają z wnętrza hypancjum i są podobnie jak pręciki zrośnięte. Owoce drobne (tzw. owoce pozorne), o średnicy tylko 0,5 cm, koralowo-czerwone.

Od gatunku tego pochodzi wiele odmian róż z grupy róż wielokwiatowych i pnących. Ze względu na szybki przyrost biomasy nadaje się do uprawy jako roślina energetyczna.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2021-03-28 04:56:40]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=62813602. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Lucjan Rutkowski: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. ISBN 83-01-14342-8.
  • Peter F.P.F. Stevens Peter F.P.F., Angiosperm Phylogeny Website, Missouri Botanical Garden, 2001– [dostęp 2010-04-29]  (ang.).
  • Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-05-05].
  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)
  • cechy kwiatów
    • barwa kwiatów
      • płatki białe
      • płatki różowe
      • płatki żółte
    • liczba płatków
      • płatków pięć
    • kwiatostan
  • ogólne
    • krzew
    • roślina użytkowa
  • cechy owoców
    • kolor owoców
      • czerwone