Jagoda kamczacka Lonicera kamtschatica

Jagoda kamczacka – zwyczajowa nazwa owoców wiciokrzewu sinego, odmian uprawnych tego gatunku lub tego gatunku jako całości. Ze względu na dużą zmienność wiciokrzewu sinego nazwa bywa odnoszona do wybranych odmian lub drobnych gatunków wyróżnianych w jego obrębie (np. L. edulis, L. altaica, L. kamtschatica). Niezależnie od ujęcia chodzi o rośliny o jadalnych owocach pochodzące z północno-wschodniej Azji. Są one uprawiane w wielu krajach świata, również w Polsce.

Pokrój krzewy o zwartym i wzniesionym pokroju, osiągające wysokość do 2 m. Kwiaty zakwita w pierwszej połowie kwietnia. Na krótkiej szypułce znajdują się dwa zwisające białożółte kwiaty o długości ok. 1,5 cm. Owoc mięsiste, wydłużone jagody o fioletowoczarnej barwie, pokryte niebieskim, woskowym nalotem. Osiągają długość 2–3 cm i szerokość do 1 cm. Są soczyste, mają słodko-kwaśny smak z charakterystyczną goryczką. Dojrzewają od połowy maja.

Roślina uprawna, uprawiana dla owoców. Jej zaletą są bardzo duże wartości odżywcze oraz fakt, że są to jedne z najwcześniej dojrzewających u nas w naturalnych warunkach owoców. Nie nadaje się do uprawy towarowej ze względu na małą wydajność owoców i trudny ich zbiór. Owoce mogą być również wykorzystywane do produkcji wina, głównie przez amatorów, jednak w Polsce są już pierwsze wyspecjalizowane winiarnie.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2023-08-27 00:08:38]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=71109418. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • od pasa do wysokości człowieka (100 < x < 200 cm)
  • cechy kwiatów
    • barwa kwiatów
      • płatki białe
      • płatki żółte
  • ogólne
    • krzew
    • roślina jadalna
    • roślina użytkowa
    • roślina długowieczna
    • kultywar
  • cechy owoców
    • kolor owoców
      • niebieskie
      • fioletowe
    • rodzaj owoców
      • mięsiste
        • pestkowiec