Cynamonowiec wonny Cinnamomum cassia

Cynamonowiec wonny, cynamonowiec chiński, cynamon chiński, kasja (Cinnamomum cassia (L.) J.Presl) – gatunek drzewa z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Ojczyzną są południowe Chiny. Uprawiany jest w Azji południowo-wschodniej i południowej.

Liście skórzaste, jajowate lub podłużnie jajowate, krótko zaostrzone, całobrzegie i nieco dłuższe i węższe niż w przypadku cynamonowca cejlońskiego. Kwiaty wonne, na długich szypułkach, zebrane w wiechę. Mają żółtawozielony kolor, 6 działek okwiatu, Pręciki w czterech okółkach, słupek jajowaty, z szyjką. Kora popielata, lekko odstająca i szorstka, ma postać półkolistych kawałków lub pasków długości 20–25 cm, szerokości 5–25 mm. Pokrój krzew lub niskie drzewo do 10 m wysokości z kanciastymi gałązkami. Owoc sinozielony pestkowiec.


Z liści i młodych gałązek wytwarza się olejek eteryczny zwany kasją lub olejkiem kasjowym.
Kora używana jest jako cynamon. Jest on przyprawą, jednakże mniej cenną niż cynamon cejloński. Laski cynamonu są zawsze skręcone w pojedyncze rurki.
Z kory korzeni wytwarza się kamforę.
Z nasion wytwarza się olej wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym.
Jest rośliną leczniczą, wykazuje silne działanie dezynfekujące.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2019-05-18 22:38:25]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=56701271. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • The Plant List. [dostęp 2014-11-20].
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-06-21].
  • Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2014-11-20].
  • Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
  • Zofia Włodarczyk: Rośliny biblijne. Leksykon. Kraków: Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, 2011. ISBN 978-83-89648-98-3.
ogólne drzewo
ogólne krzew
ogólne roślina lecznicza
ogólne roślina użytkowa
barwa kwiatów płatki żółte
liczba płatków płatki cztery
kształt blaszki liście jajowate
ulistnienie całobrzegie
kolor owoców zielone
rodzaj owoców pestkowiec
szacowana wysokość łodygi wyższa od człowieka (> 200 cm)