Bligia pospolita Blighia sapida

Bligia pospolita (Blighia sapida) – gatunek rośliny z rodziny mydleńcowatych, spokrewniony z liczi chińskim i longanem. Pochodzi z zachodnich obszarów tropikalnej Afryki, lecz jest uprawiany w wielu obszarach o klimacie tropikalnym. Nazwę zawdzięcza kapitanowi Blighowi, który wprowadził ją do uprawy na Jamajce. Angielska nazwa ackee pochodzi z afrykańskiego języka twi.

Pokrój wiecznie zielona roślina o jednopłciowych kwiatach z pięcioma białawo-zielonymi płatkami. Owoce o kształcie gruszkowatym, dojrzałe w kolorze pomarańczowym. Dojrzałe owoce otwierają się samoistnie, ukazując trzy błyszczące czarne nasiona, otoczone białym lub żółtawym miąższem. Niedojrzałe owoce są trujące. Spożycie może wywoływać hipoglikemię i tzw. jamajską chorobę wymiotną.

Bligia pospolita uprawiana jest w zachodniej Afryce i w rejonie Karaibów, zwłaszcza na Jamajce. Ze względu na zawartość wielu składników odżywczych, zwłaszcza kwasów tłuszczowych, kwasu stearynowego, witaminy A i białka, dojrzałe owoce znajdują powszechne zastosowanie w kuchni jamajskiej. W kuchni tej owoce ackee są szczególnie często podawane jako dodatek do solonej ryby (tradycyjne danie ackee and saltfish). Puszkowane owoce są w dużych ilościach eksportowane. Suszone nasiona i łupina owocu są wykorzystywane do celów medycznych. W niektórych krajach afrykańskich owoce używane są do produkcji mydła.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2023-07-30 00:06:36]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=70925436. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy owoców
    • kolor owoców
      • żółte
      • czarne
      • białe
      • pomarańczowe
  • ogólne
    • roślina trująca
    • roślina lecznicza
    • roślina użytkowa