Łodyga rozgałęziona, wysokości ok. 45 cm.
Liście podłużne, owalne, jasnozielone, matowe.
Kwiaty drobne, białe. Kwitnie w lipcu i sierpniu.
Żucie liści bazylii cytrynowej odświeża oddech. Nie udowodniono leczniczych właściwości specjalnych dla tej odmiany. Roślina przyprawowa − z powodu cytrusowego aromatu bazylia cytrynowa jest używana zwłaszcza do przyprawiania dań z ryb i owoców morza, jest to popularna przyprawa w kuchniach Azji Południowej i Południowo-Wschodniej.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2021-03-28 04:01:45]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=62819794. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.
- Fragrant Culinary Herb Leaves and Seed. W: Milo Miloradovich: Growing and Using Herbs and Spices. Courier Dover Publications, 1986, s. 63. ISBN 0-486-25058-X. (ang.)
- The Major Lemon Herbs. W: Ellen Spector Platt: Lemon Herbs: How to Grow and Use 18 Great Plants. Stackpole Books, 2002, s. 3. ISBN 0-8117-2033-0. (ang.)
- Peter F.P.F. Stevens Peter F.P.F., Angiosperm Phylogeny Website, Missouri Botanical Garden, 2001– [dostęp 2010-03-31] (ang.).
- Uses of Lemon Herbs. W: Ellen Spector Platt: Lemon Herbs: How to Grow and Use 18 Great Plants. Stackpole Books, 2002, s. 32. ISBN 0-8117-2033-0. (ang.)
- A to Z Spices. W: Susheela Raghavan: Handbook of Spices, Seasonings and Flavorings. CRC Press, 2006, s. 71-73. ISBN 0-8493-2842-X. (ang.)
- Basil Species and Varietes. W: Claire Kowalchik, William H. Hylton, Anna Carr: Rodale's illustrated encyclopedia of herbs. Rodale Press, 1987, s. 25. ISBN 0-87596-964-X. (ang.)