Ogórecznik lekarski Borago officinalis

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis L.) – gatunek rośliny należący do rodziny ogórecznikowatych (szorstkolistnych). Pochodzi z krajów śródziemnomorskich. W Polsce uprawiany, czasami występuje w formie zdziczałej (efemerofit), jako chwast.

Pokrój roślina jednoroczna osiągająca wysokość do 60 cm, cała odstająco i szorstko owłosiona. Wydziela przyjemny, odświeżający zapach ogórków. Łodyga wzniesiona, rozgałęziona i szorstko owłosiona. Liście dolne są duże, eliptyczne, górne - małe, podługowate i obejmujące na wpół łodygę. Brzegiem faliste, pomarszczone. Kwiaty duże, zwisające, wyrastają na szczycie łodygi w formie luźnej, ulistnionej skrętki. Kielich prawie wolny, składający się z 5 wąskich działek. Średnica do 3 cm. Kolista korona o bardzo krótkiej rurce, zbudowana jest z 5 dużych, zaostrzonych płatków o barwie niebieskiej i 5 białych osklepek. Pręcików 5, słupek 1. Roślina miododajna, owadopylna, kwitnie od czerwca do lipca. Owoc rozłupnia zawierająca 4 żeberkowane rozłupki dojrzewających stopniowo od połowy lipca do końca sierpnia. Barwy od ciemnoszarej do brunatnej. Zawierają nasiona, których 1000 ma masę 16-20 g. Nasiona po zbiorze przechodzą okres tzw. pożniwnego dojrzewania w ciągu dwóch miesięcy. Dopiero po tym czasie osiągają pełną zdolność kiełkowania, którą zachowują 2-3 lata.

Roślina uprawna: uprawiany jako roślina przyprawowa, lecznicza i ozdobna. Roślina lecznicza: Surowiec zielarski: ziele (Herba Boraginis) zawiera flawonoidy, garbniki, sole mineralne (m.in. rozpuszczalną, dobrze przyswajalną dla organizmu krzemionkę oraz azotan potasu), witaminę C, magnez, potas, alantoinę, śluzy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy. Działanie: łagodne działanie moczopędne, przeciwzapalne, uspokajające i bakteriobójcze. Używany jest wewnętrznie do leczenia zapaleń i uszkodzeń błon śluzowych jamy ustnej, układu oddechowego, przełyku, żołądka, jelit, a także w przewlekłym zapaleniu nerek, chorobie reumatycznej i jako środek łagodnie uspokajający. Zewnętrznie używa się jako odwar przy oparzeniach skóry, czyrakach, odmrożeniach, wybroczynach, trądziku młodzieńczym, świądzie skóry i trudno gojących się ranach. Najczęściej używa się w postaci naparu. Olej z nasion zalecany jest przy leczeniu nerwic, depresji, schizofrenii, a także przy wzmożonym wysiłku umysłowym i fizycznym, w czasie menopauzy. Działa korzystnie na ośrodki mózgowe, poprawia krążenie i pracę gruczołów dokrewnych. Regularne spożywanie odwarów (łyżkę ziół zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu 5-7 minut) zwiększa wydalanie moczu i umożliwia usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii oraz jonów chloru, mocznika i kwasu moczowego. Zbiór i suszenie: ścina się całe kwitnące pędy, suszy na słońcu lub w suszarni. Roślina miododajna: Jeden kwiat ogórecznika zawiera aż do 12 mg nektaru, a w nim 44-77% cukru. Roślina kosmetyczna. Może być stosowany w kosmetyce w sposób podobny jak ogórek. Olej z ogórecznika lekarskiego (borogoglandyna) (Oleum Boraginis) o żółtawej barwie stosowany jest do pielęgnacji skóry bardzo suchej, łuszczącej się, wrażliwej, dobrze oczyszcza skórę usuwając zanieczyszczenia z porów i zamykając je. Zawiera składniki spotykane dotychczas tylko w mleku matki. Sztuka kulinarna: jadalne są kwiaty i młode, jeszcze nie owłosione liście, te ostatnie drobno posiekane, używane są jako przyprawa do sałatek, sosów, zup. Smakiem i zapachem przypominają ogórki. Używa się ich też do przyprawiania mięsa (szczególnie baraniny), twarogu. Używa się go do aromatyzowania niektórych likierów, napojów, octu, win.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 20:04:47]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72985939. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy kwiatów
    • pora kwitnienia
      • czerwiec
      • lipiec
    • barwa kwiatów
      • płatki białe
      • płatki niebieskie
    • liczba płatków
      • płatków pięć
    • symetria kwiatu
      • promienista
    • kielich
      • wolnodziałkowy
      • działek 5
    • kolor pyłku
      • owadopylność
    • znamiona słupka
      • słupek jeden
    • pręciki
      • 5
    • kwiatostan
      • wierzchotkowy
        • skrętek
    • korona
      • wolnopłatkowa
    • okwiat
      • kwiaty 5-krotne
  • cechy łodygi
    • wygląd łodygi
      • łodyga gałęzista
      • łodyga szorstka
      • łodyga owłosiona
      • łodyga wzniesiona
    • szacowana wysokość łodygi
      • 30-60 m
    • zapach łodygi
      • zapach ogórków
  • ogólne
    • roślina lecznicza
    • roślina jadalna
    • roślina miododajna
    • roślina ozdobna
    • chwast
    • roślina użytkowa
    • roślina kosmetyczna
    • roślina jednoroczna
    • status gatunku we florze Polski
      • efemerofit
    • Surowiec zielarski
    • formy zdziczałe
    • roślina przyprawowa
    • zdziczała
  • cechy nasion
    • rozsiewanie nasion
      • myrmekochoria
    • kolor nasion
      • brunatne
      • ciemnoszare
    • wielkość nasion
      • żebrowane
      • z elajosomem
  • cechy liści
    • brzeg liścia
      • falisty
    • kształt blaszki
      • liście eliptyczne
      • podługowate
      • duże
    • szczególne formy liści
      • liść obejmujący
    • powierzchnia blaszki
      • pomarszczona
  • cechy owoców
    • okres dojrzewania owoców
      • lipiec
      • sierpień
    • kolor owoców
      • brunatne
      • ciemnoszare
    • rodzaj owoców
      • suche
        • rozłupnia z rozłupkami
  • forma życiowa wg Raunkiæra
    • terofit

 
 
Mapa występowania
Źródło: The Global Biodiversity Information Facility i Użytkownicy atlasu.