Jabłoń domowa Malus domestica

Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.) – gatunek rośliny z rodziny różowatych. Jest to gatunek który powstał w wyniku samoczynnego krzyżowania dwóch dziko rosnących na Kaukazie jabłoni – Malus pumila Mill. oraz Malus sylvestris Mill., a następnie w wyniku działań hodowlanych człowieka uzupełnionego o geny kilku innych naturalnie występujących w Azji i Europie gatunków. Należy do najbardziej popularnych w uprawie drzew owocowych w strefie klimatu umiarkowanego.

Liście pojedyncze, owalne, osiągają 5–12 cm długości i 3–6 cm szerokości. Osadzone są na ogonku długim na 2–5 cm. Koniec blaszki liściowej jest zaostrzony, brzeg liścia jest piłkowany. Kwiaty rozwijają się wiosną równocześnie z liśćmi, osiągają średnicę 2,5–3,5 cm. Korona pięciopłatkowa, płatki biało-różowe, wyraźne słupki i żółte pylniki. Jabłoń może zapylać się własnym pyłkiem choć najczęściej wymaga zapylenia krzyżowego. Pokrój niewysokie drzewo osiągające 5–12 m wysokości, z szeroką i gęstą koroną. Owoc jabłkowaty, potocznie nazywany jabłkiem. Dojrzewa jesienią. Zwykle kulisty, różnobarwny (zielony, żółty, czerwony lub żółty z rumieńcami). Miąższ znacznie zróżnicowany pod względem smaku, aromatu, słodyczy, konsystencji.

Biologia i występowanie


Jest gatunkiem łatwo się krzyżującym z innymi jabłoniami przez co spotyka się czasem mieszańce wzdłuż dróg, w zadrzewieniach śródpolnych i w czyżniach. Kwitnie na przełomie od kwietnia i maja. Jest rośliną owadopylną i miododajną.


Sztuka kulinarna
Owoce spożywane są surowe i w postaci przetworów (soki, kompoty, nadzienia do ciast). Mają znaczne walory odżywcze. Obfitują w witaminy, cukier, pektyny, substancje aromatyczne i sole mineralne.
Surowiec drzewny
Drewno jabłoni używane jest w stolarce.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-12-04 21:43:23]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=54789388. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Produkcja ogrodnicza, badanie sadów, Powszechny Spis Rolny 2010. Główny Urząd Statystyczny, 2012. [dostęp 2014-09-07].
  • Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Raport z wyników kwalifikacji w 2011 roku. [dostęp 2013-06-28].
  • „09003, Apples, raw, with skin” [Scientific Name: Malus domestica], „09004, Apples, raw, without skin” [Scientific Name: Malus domestica]. „USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28, full version”, wrzesień 2015, wersja poprawiona maj 2016. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) (ang.).  (zob. zarchiwizowane wyciągi HTML: 09003, Apples, raw, with skin, 09004, Apples, raw, without skin).
  • Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO): Production/Crops - element: production quantity; item: apples; country: World > (List); year: 2011 (ang.). styczeń 2013. [dostęp 2013-03-29].
  • USDA National Nutrient Database for StandardU.N.N.D.S. Reference USDA National Nutrient Database for StandardU.N.N.D.S., Release 21''), Apples, raw, without skin Nutrition Facts & Calories [w:] Self Nutrition Data [online], Condé Nast. [dostęp 2016-08-16] .
  • Bolesław Sękowski: Pomologia systematyczna. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1993. ISBN 83-01-10859-2.
  • Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.)
  • Stevens P.F: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-01-26].
  • FAOSTAT (ang.). Food and Agriculture Organization of the United Nations. [dostęp 2012-12-31].
  • USDA National Nutrient Database for StandardU.N.N.D.S. Reference USDA National Nutrient Database for StandardU.N.N.D.S., Release 21''), Apples, raw, with skin '"`UNIQ--nowiki-00000047-QINU`"'Includes USDA commodity food A343'"`UNIQ--nowiki-00000048-QINU`"' Nutrition Facts & Calories [w:] Self Nutrition Data [online], Condé Nast. [dostęp 2016-08-16] .
  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)
  • cechy kwiatów
    • barwa kwiatów
      • płatki białe
      • płatki różowe
      • płatki żółte
    • liczba płatków
      • płatków pięć
  • cechy liści
    • kształt blaszki
      • liście okrągłe
  • cechy owoców
    • kolor owoców
      • żółte
      • zielone
      • czerwone
  • ogólne
    • drzewo
    • roślina jadalna
    • roślina miododajna
    • roślina użytkowa
    • roślina pyłkodajna
  • siedlisko
    • zadrzewienia śródpolne