Szczaw gajowy (Rumex sanguineus L.) – gatunek rośliny należący do rodziny rdestowatych. Występuje dziko w Azji (Iran i Kaukaz) oraz na większości obszaru Europy. W Polsce rozpowszechniony.
Bylina. hemikryptofit. Kwitnie od lipca do sierpnia. Nasiona rozsiewane przez wiatr. Występuje w wilgotnych lasach liściastych, zaroślach i na cienistych przydrożach. Gatunek mrozoodporny, znosi temperatury do -20° C. Rośnie na niezbyt suchej glebie, lubi stanowiska półcieniste, wilgotne. Gatunek charakterystyczny dla zespołu roślinności podgórski łęg jesionowy (Carici remotae-Fraxinetum). Podstawowa roślina żywicielska dla motyla czerwończyka nieparka.
Roślina jadalna: liście zawierające kwas szczawiowy są jadalne i używane w kuchni do przyrządzania zup i sałatek. Roślina ozdobna: uprawiana w ogrodach i na rabatach.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-09 01:35:32]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72986313. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.