Tobołki polne (Thlaspi arvense) – gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych, zwanych także krzyżowymi. Występuje w całej Europie, na znacznej części Azji i na wyspie Madera. W Polsce jest pospolity na całym obszarze. Status gatunku we florze Polski: archeofit.
Roślina jednoroczna, rzadziej dwuletnia. Kwitnie od kwietnia do września i jest samopylna. Cała roślina o nieprzyjemnym zapachu czosnkowym. Jest rośliną trującą dla bydła. Zawiera glikozyd izosiarkocyjanianowy, który rozpada się do olejku gorczycowego. Najlepiej rozwija się na glebach żyznych i gliniastych. Występuje na polach i w ogrodach, także na przychaciach, śmietniskach i przydrożach. W ciągu roku wydaje kilka pokoleń. Nasiona mogą leżeć kilka lat w ziemi nie tracąc zdolności kiełkowania. W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych gatunek charakterystyczny dla Cl. Stellarietea mediae.
Ze względu na swoje ciekawe owoce roślina bywa uprawiana jako ozdobna. Szczególnie nadaje się do sporządzania suchych bukietów. Ziele Herba Thlaspi i nasiona Semen Thlaspeos stosowane były dawniej w lecznictwie ludowym. W Niemczech nasiona dodawane są do niektórych gatunków wędlin.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2025-05-23 12:56:07]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=76480352. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.