Jodła balsamiczna (Abies balsamea (L.) Mill.) – gatunek drzewa należący do rodziny sosnowatych. Nazwa gatunkowa pochodzi od jasnej, delikatnej żywicy wytwarzanej przez pień. W Ameryce Północnej jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jodły. Rodzimy obszar występowania to Ameryka Północna: wschodnia część Kanady (Nowa Fundlandia na zachód do prowincji Alberta), jak również wschodnia część Stanów Zjednoczonych (Wisconsin na wschód do Maine, w kierunku południowym Appalachy do Wirginii Zachodniej). W uprawie gatunek ten został rozprzestrzeniony w Europie, na Filipinach oraz w Australii.
Z żywicy wytwarza się balsam kanadyjski używany do konserwowania preparatów mikroskopowych oraz w optyce do sklejania soczewek. W wielu krajach jodła ta jest uprawiana jako roślina ozdobna. Jej walorami ozdobnymi są niebieskozielone, pachnące igły i pokrój choinki bożonarodzeniowej. Strefy mrozoodporności 3-8. Niektóre kultywary: 'Hudsonia' – karłowaty, gęsty krzew osiągający wysokość do 60 cm 'Nana' – kulisty krzew o wysokości do 60 cm
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 18:47:18]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72986032. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.