Orzesznik gorzki (Carya cordiformis (Wangenh.) K.Koch) – gatunek drzewa należącego do rodziny orzechowatych. Występuje naturalnie w Ameryce Północnej – od prowincji Quebec w Kanadzie po wschodni Teksas w Stanach Zjednoczonych, jest najpowszechniejszym orzesznikiem w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, a szczególnie na ich środkowym zachodzie. W Polsce gatunek uprawiany i dziczejący – ma status już zadomowionego antropofita.
Rozwój Roślina wieloletnia, rodzielnopłciowa, jednopienna. Kwiaty są wiatropylne, zakwitają po rozwinięciu liści w okresie od kwietnia do maja, w północnej części zasięgu od maja do czerwca. Owoce dojrzewają i opadają na ziemię w okresie od września do grudnia. Drzewa zaczynają owocować w wieku około 30 lat i najlepiej plonują w wieku 25–125 lat, lecz bardzo obfity plon zdarza się raz na 3–5 lat. Drzewa średnio dożywają 200 lat, co czyni je najkrócej żyjącymi spośród orzeszników. Rozmnażają się głównie z nasion, lecz w sprzyjających warunkach także z odrostów korzeniowych tworząc zwarte kępy. Siedlisko Najlepiej rośnie na głębokich, glebach o dużej wilgotności, zwykle wzdłuż rzek i na bagnach, jeśli rośnie z dala od wód to na bardzo żyznych glebach. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste, choć w lasach znosi też zacienienie. Według klasyfikacji mrozoodporności USDA zaleca uprawę w strefach 4–9. Najlepiej sadzić od razu na miejsce stałe, unikając przesadzania ze względu na głęboki, silnie palowy system korzeniowy. Do najczęstszych gatunków towarzyszących należą: wiąz amerykański (Ulmus americana), klon czerwony (Acer rubrum), klon srebrzysty (Acer saccharinum), brzoza żółta (Betula alleghaniensis) oraz różne gatunki lip (Tilia sp.). Drewno Ciężkie i twarde, barwy ciemnobrązowej z jaśniejszym drewnem bielastym.
Roślina ozdobna. Ze względu na długo wiszące jesienią i ładnie przebarwiające się liście jest cenione jako drzewo ozdobne. Surowiec drzewny. Drewno orzesznika cenione ze względu na jego twardość. Ma zastosowanie w produkcji mebli i podłóg, drabin, elementów broni i narzędzi. Ze względu na aromat wydzielający się przy paleniu było i jest czasem stosowane do wędzenia mięsa. Olej. Pierwsi osadnicy ekstrahowali oleje z nasion orzesznika jako paliwo do lamp. Wierzono również, że olej ma właściwości przeciwreumatyczne.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2023-04-16 00:05:57]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=70110462. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.