Bazylia eugenolowa (Ocimum gratissimum L.) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny jasnotowatych. Występuje w stanie dzikim w tropikalnej części Azji i Afryki. Uprawiana w wielu krajach, także w Polsce.
Roślina lecznicza: Surowiec zielarski: surowcem zielarskim jest ziele – Herba Ocimum gratissimum (Herba Basilici). Zawiera garbniki, saponiny, olejek eteryczny. Działanie: Dawniej stosowana jako lek regulujący trawienie, pobudzający wydzielanie soku żołądkowego, w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego, a także do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej. Obecnie jako lek rozkurczowy i żołądkowy Zbiór i suszenie: Zbiera się na początku kwitnienia roślin. Ściętej rośliny nie należy gnieść ani zostawiać na słońcu. Suszyć po rozłożeniu cienką warstwą w temperaturze 35 stopni. Sztuka kulinarna: roślina przyprawowa Roślina kosmetyczna. Dawniej bazylia była stosowana do odświeżających kąpieli.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2023-05-07 00:14:01]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=70266289. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.