Cynamonowiec wonny Cinnamomum cassia

Cynamonowiec wonny, cynamonowiec chiński, cynamon chiński, kasja (Cinnamomum cassia (L.) J.Presl) – gatunek drzewa z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Ojczyzną są południowe Chiny. Uprawiany jest w Azji południowo-wschodniej i południowej.


Z liści i młodych gałązek wytwarza się olejek eteryczny zwany kasją lub olejkiem kasjowym.
Kora używana jest jako cynamon. Jest on przyprawą, jednakże mniej cenną niż cynamon cejloński. Laski cynamonu są zawsze skręcone w pojedyncze rurki.
Z kory korzeni wytwarza się kamforę.
Z nasion wytwarza się olej wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym.
Jest rośliną leczniczą, wykazuje silne działanie dezynfekujące.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-12-05 20:08:17]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=54926578. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • The Plant List. [dostęp 2014-11-20].
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-06-21].
  • Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2014-11-20].
  • Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
  • Zofia Włodarczyk: Rośliny biblijne. Leksykon. Kraków: Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, 2011. ISBN 978-83-89648-98-3.
Przypisane cechy
ogólne drzewo
ogólne krzew
ogólne roślina lecznicza
ogólne roślina użytkowa