Cynamonowiec wonny, cynamonowiec chiński, cynamon chiński, kasja (Cinnamomum cassia (L.) J.Presl) – gatunek drzewa z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Ojczyzną są południowe Chiny. Uprawiany jest w Azji południowo-wschodniej i południowej.
Z liści i młodych gałązek wytwarza się olejek eteryczny zwany kasją lub olejkiem kasjowym. Kora używana jest jako cynamon. Jest on przyprawą, jednakże mniej cenną niż cynamon cejloński. Laski cynamonu są zawsze skręcone w pojedyncze rurki. Z kory korzeni wytwarza się kamforę. Z nasion wytwarza się olej wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym. Jest rośliną leczniczą, wykazuje silne działanie dezynfekujące.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2021-08-29 00:05:47]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=64365165. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.