Grejpfrut Citrus paradisi

Grejpfrut (ang. grapefruit; Citrus paradisi) – gatunek wiecznie zielonej rośliny z rodziny rutowatych. Grejpfruty prawdopodobnie są mieszańcem pomarańczy olbrzymiej (Citrus maxima) z Archipelagu Malajskiego, z pomarańczą chińską (Citrus sinensis), przy czym pomarańcze chińskie prawdopodobnie są także krzyżówkami, aczkolwiek dużo wcześniejszymi, tychże pomarańczy olbrzymich z mandarynkami (Citrus reticulata). Grejpfruty sprowadzone zostały i zadomowione na wyspie Barbados w XVII w. przez kapitana Jamesa Shaddocka. Rejon Morza Karaibskiego stał się głównym obszarem ich uprawy. Obecnie roślina uprawiana jest w wielu krajach strefy podzwrotnikowej (m.in. USA: Floryda, Kalifornia). Daje plon 300 ton z hektara.

Liście owalne, duże (ale mniejsze, niż u pomarańczy olbrzymiej), lśniące. Kwiaty białe, duże, pojedyncze lub w gronach. Pokrój drzewo osiągające 15 m wysokości. Owoc kulista jagoda, osiąga masę 200 – 500 g i średnicę do 15 cm. Owoc ma stosunkowo cienką skórkę i ściśle złączone segmenty, w smaku jest słodko-kwaśny z charakterystyczną nutą goryczki. W zależności od odmiany barwa owocu jest zmienna – od jasnożółtej, przez różową do czerwonej.

Sztuka kulinarna: owoce są jadalne na surowo, mają charakterystyczny, winno-gorzkawy smak. W Europie i Ameryce uważany za smaczny, podczas gdy w Azji uznaje się go za niejadalny[potrzebny przypis]. Sok używany jest do produkcji napojów orzeźwiających.
Roślina lecznicza. Owoc grejpfruta zawiera 89% wody, nieznaczne ilości cukrów (5,6 g/100 g), kwasy organiczne oraz niewielkie ilości witamin z grupy B. Posiada dużą ilość witaminy C (~40 mg/ 100 g) i korzystnie wpływa na pracę jelit[potrzebny przypis]. W miąższu występują karoteny – głównie likopen i β-Karoten, warunkujące jego zabarwienie. Za gorzki smak owocu odpowiada naryngina, która nadaje mu także właściwości lekko przeczyszczające[potrzebny przypis].

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-12-09 00:52:15]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=55229721. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-02-02].
  • Geoff Burnie i inni: Botanica. Rośliny ogrodowe. Könemann, 2005. ISBN 3-8331-1916-0.
  • Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-03-10].
  • Ewa Obuchowicz: Farmakologia : dla studentów i absolwentów kierunków medycznych. Mysłowice: MEDKAR, 2011, s. 25. ISBN 978-83-933605-0-5.
Przypisane cechy
ogólne drzewo
ogólne roślina lecznicza
ogólne roślina jadalna
ogólne roślina użytkowa
barwa kwiatów płatki białe
kształt blaszki liście okrągłe
kolor owoców żółte
kolor owoców czerwone
rodzaj owoców jagoda
rodzaj owoców kuliste
szacowana wysokość łodygi wyższa od człowieka (> 200 cm)