Juta kolorowa Corchorus olitorius

Juta kolorowa, juta warzywna, juta długoowockowa, jarzychna warzywna, korchorus warzywny, ślaz żydowski (Corchorus olitorius L.) – gatunek rośliny zielnej należący do rodziny ślazowatych. Pochodzi z Indii i Pakistanu. Złoty liść juty znajduje się w uchwalonym w 1972 r. godle Bangladeszu.

Pokrój roślina jednoroczna o wysokości do 3 m. Liście pojedyncze, jajowatolancetowane, o ząbkowanych brzegach. Kwiaty nieduże, wyrastające po 2–3 w kątach liści. Mają 5-działkowy kielich, 5 żółtych płatków korony, 1 słupek i liczne pręciki. Owoce torebka o długości do 6 cm.

Roślina włóknista – dostarczająca włókien przędnych. Wyrabia się z nich tkaniny opatrunkowe i tapicerskie, linoleum oraz jako domieszkę do innych włókien. Uprawia się ją w krajach o klimacie gorącym i wilgotnym. Młode pędy są spożywane jako warzywo. Roślina lecznicza. Nasiona zawierają glikozydy korchozyd i olitorozyd. Korchozyd stosuje się w niewydolności sercowo-naczyniowej, arytmii i w reumatycznych wadach serca. Olitorozyd stosuje się w ostrej i przewlekłej niewydolności sercowo-naczyniowej i w stwardnieniu włóknistym.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 21:09:23]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72985372. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)
  • cechy kwiatów
    • barwa kwiatów
      • płatki żółte
  • cechy liści
    • kształt blaszki
      • liście jajowate
  • cechy owoców
    • rodzaj owoców
      • suche
        • torebki
  • ogólne
    • roślina lecznicza
    • roślina jadalna
    • roślina użytkowa
    • roślina jednoroczna
    • warzywo