Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum (L.) Maton) – gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae Lindl.). Posiada wiele synonimów: kardamon cejloński, długi, indyjski, jawajski, zwyczajowo nazywany jest po prostu kardamonem. Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji, przeniesiony i zaaklimatyzowany w Ameryce Środkowej.
Roślina przyprawowa - nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony (kardamon czarny to Amomum subulatum), jedną z najdroższych (tuż po szafranie). Kardamon nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw czarnego pieprzu. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Odmiany: indyjski, nepalski, chiński. Wartość odżywcza - składniki na 100 g: kalorie: 229 kcal białko: 10,2 g tłuszcz: 2,2 g błonnik: 20,1 g wapń: 130 mg żelazo: 4,6 mg magnez: 173 mg W starożytnym Egipcie były używane jako dodatek do perfum. W przemyśle spożywczym używane do aromatyzowania wódek i likierów. Stosowane w lecznictwie - pobudzają apetyt Dodawany do kawy lub herbaty - wzmacnia smak, jak też wzmaga ich działanie pobudzające. W Europie - jako przyprawy korzennej w piekarnictwie, do produkcji kiełbas i marynat, jako dodatku do potraw, kiszonek i sosów.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2020-10-19 00:31:09]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=61067230. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.