Kardamon malabarski Elettaria cardamomum

Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum (L.) Maton) – gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae Lindl.). Posiada wiele synonimów: kardamon cejloński, długi, indyjski, jawajski, zwyczajowo nazywany jest po prostu kardamonem. Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji, przeniesiony i zaaklimatyzowany w Ameryce Środkowej.

Liście wąskolancetowate, osiągające 70 cm długości i ok. 8 cm szerokości. Kwiaty osadzone po 3-6 w pachwinach wąskich, tępych przykwiatków. Kwiatostanem jest długie grono. Kielich trójząbkowy, korona zielonkawoseledynowa. Pręciki trzy, ale tylko jeden z płodnym pyłkiem. Pokrój roślina zielna, osiągająca od 2 do 4 metrów wysokości. Owoce trójkomorowe torebki, żółtawe do brunatnych, z drobnymi, brunatnymi do czerwonawych nasionami (nazywanymi kardamonem), zawierającymi ok. 9% olejku kardamonowego, który nadaje im ostry, korzenny zapach i smak.

Roślina przyprawowa - nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony (kardamon czarny to Amomum subulatum), jedną z najdroższych (tuż po szafranie). Kardamon nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw czarnego pieprzu. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Odmiany: indyjski, nepalski, chiński.
Wartość odżywcza - składniki na 100 g:
kalorie: 229 kcal
białko: 10,2 g
tłuszcz: 2,2 g
błonnik: 20,1 g
wapń: 130 mg
żelazo: 4,6 mg
magnez: 173 mg
W starożytnym Egipcie były używane jako dodatek do perfum.
W przemyśle spożywczym używane do aromatyzowania wódek i likierów.
Stosowane w lecznictwie - pobudzają apetyt
Dodawany do kawy lub herbaty - wzmacnia smak, jak też wzmaga ich działanie pobudzające.
W Europie - jako przyprawy korzennej w piekarnictwie, do produkcji kiełbas i marynat, jako dodatku do potraw, kiszonek i sosów.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-12-05 23:40:59]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=51580145. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2009-06-18].
Przypisane cechy
ogólne roślina użytkowa
ogólne bylina
ogólne roślina pyłkodajna
barwa kwiatów płatki zielonkawe
korona kwiatu i typ kwiatostanu kwiatostan
korona kwiatu i typ kwiatostanu grono
kształt blaszki liście lancetowate
kolor owoców żółte
kolor owoców brązowe
kolor owoców czerwone
rodzaj owoców torebki
szacowana wysokość łodygi wyższa od człowieka (> 200 cm)