Kardamon malabarski Elettaria cardamomum

Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum (L.) Maton) – gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae Lindl.). Posiada wiele synonimów: kardamon cejloński, długi, indyjski, jawajski, zwyczajowo nazywany jest po prostu kardamonem. Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji, przeniesiony i zaaklimatyzowany w Ameryce Środkowej.

Pokrój roślina zielna, osiągająca od 2 do 4 metrów wysokości. Liście wąskolancetowate, osiągające 70 cm długości i ok. 8 cm szerokości. Kwiaty osadzone po 3-6 w pachwinach wąskich, tępych przykwiatków. Kwiatostanem jest długie grono. Kielich trójząbkowy, korona zielonkawoseledynowa. Pręciki trzy, ale tylko jeden z płodnym pyłkiem. Owoce trójkomorowe torebki, żółtawe do brunatnych, z drobnymi, brunatnymi do czerwonawych nasionami (nazywanymi kardamonem), zawierającymi ok. 9% olejku kardamonowego, który nadaje im ostry, korzenny zapach i smak.


Roślina przyprawowa - nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony (kardamon czarny to Amomum subulatum), jedną z najdroższych (tuż po szafranie). Kardamon nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw czarnego pieprzu. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Odmiany: indyjski, nepalski, chiński.
Wartość odżywcza - składniki na 100 g:
kalorie: 229 kcal
białko: 10,2 g
tłuszcz: 2,2 g
błonnik: 20,1 g
wapń: 130 mg
żelazo: 4,6 mg
magnez: 173 mg
W starożytnym Egipcie były używane jako dodatek do perfum.
W przemyśle spożywczym używane do aromatyzowania wódek i likierów.
Stosowane w lecznictwie - pobudzają apetyt
Dodawany do kawy lub herbaty - wzmacnia smak, jak też wzmaga ich działanie pobudzające.
W Europie - jako przyprawy korzennej w piekarnictwie, do produkcji kiełbas i marynat, jako dodatku do potraw, kiszonek i sosów.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2019-08-28 11:45:01]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=57354717. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2009-06-18].
  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)
  • cechy liści
    • kształt blaszki
      • liście lancetowate
  • cechy kwiatów
    • kwiatostan
      • groniasty
        • prosty
          • grono
    • barwa kwiatów
      • płatki zielonkawe
  • cechy owoców
    • rodzaj owoców
      • suche
        • torebki
    • kolor owoców
      • żółte
      • brązowe
      • czerwone
  • ogólne
    • roślina użytkowa
    • bylina
    • roślina pyłkodajna
    • roślina przyprawowa