Klon cukrowy Acer saccharum

Klon cukrowy (Acer saccharum Marsh.) – gatunek drzewa z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae). W obrębie rodzaju sklasyfikowany do sekcji Acer i serii Saccharodendron. Występuje pospolicie w lasach wschodniej Ameryki Północnej, gdzie jest jednym z najważniejszych drzew w gospodarce leśnej. W Polsce rzadko sadzony.

Pokrój drzewo w naturalnych warunkach ma zazwyczaj 25-35 m wysokości. Liście 3 – 5 klapowe, szerokie na 8 – 15 cm jesienią przebarwiające się na czerwono i pomarańczowo. Są podobne do liści klonu zwyczajnego, ale spodem sine. Kwiaty rozdzielnopłciowe, zebrane w zwisłe kwiatostany, długoszypułkowe. Mają 5-dzielny kielich, nie posiadają korony. Kwiaty męskie mają po 6 pręcików, żeńskie po 1 słupku z długimi znamionami. Owoc po dwa złączone ze sobą, oskrzydlone orzeszki.

Klony cukrowe dostarczają dużych ilości bardzo cennego drewna. Jest ono białe z rdzawym odcieniem, wykorzystywane jest w meblarstwie, tokarstwie, wytwarza się z niego instrumenty muzyczne, parkiety, sklejki, deskorolki. Pozyskuje się z nich również syrop klonowy.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 18:54:29]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72327053. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)