Kolokazja jadalna, taro (Colocasia esculenta) – gatunek rośliny z rodziny obrazkowatych (Araceae). Ma liczne synonimy: eddo, taro, kolokazja, kleśnica, kleśniec jadalny, kleśnica jadalna. Preferuje tereny podmokłe. Wywodzi się zapewne z Azji Południowo-Wschodniej (Wielkie Wyspy Sundajskie), rozprzestrzeniona na Polinezji i na Wyspach Hawajskich, a w czasach współczesnych także w Afryce i Amerykach.
Uprawiana w Azji od tysięcy lat, obecnie w całej w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Dostarcza w skali światowej ok. 9 mln t bulwiastych kłączy, które są surowcem spożywczym. Na Polinezji jest podstawowym produktem spożywczym. Często przerabiana na mąkę, wykorzystywaną przy produkcji żywności dla niemowląt oraz dla osób cierpiących na celiakię. Ze sfermentowanej masy skrobiowej sporządza się poi, narodową potrawę hawajską.Bulwy osiągają wagę do 6 kg, zawierają dużo skrobi (nawet do 98%) oraz witamin z grupy B, lecz przed spożyciem należy je długo gotować lub piec, aby wyeliminować igiełkowate kryształki szczawianu wapnia, które działają drażniąco na układ pokarmowy. Mylone niekiedy z bulwami jamsu (Dioscorea batatas). Młode liście oraz kolby kwiatostanowe wykorzystywane są jako warzywo (kapusta karaibska). Różne części rośliny znajdują zastosowanie w tradycyjnej medycynie w maściach na skaleczenia, owrzodzenia, do hamowania krwawienia, na zapalenie spojówek itd.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2025-03-30 10:57:34]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=76336425. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.