Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) – gatunek opuncji pochodzący z Meksyku, lecz uprawiany również w wielu innych krajach o ciepłym klimacie, także w południowej Europie. Łatwo przystosowuje się do różnych warunków glebowych. Aztekowie uważali ją za roślinę świętą i wykorzystywali do różnych celów. Pierwsze owoce, dotarły do Europy prawdopodobnie już pod koniec XV w. po powrocie wyprawy Krzysztofa Kolumba. Stąd używana do tej pory nazwa ficus indica (figa indyjska).
Owoce słodkie i soczyste spożywane są na surowo, zawierają wiele składników, zwłaszcza wapń, fosfor i witaminę C. Do produkcji soków, przetworów, galaretek, itp. Młode części rośliny mają zastosowanie medyczne, stosowane w medycynie ludowej do okładów. W Meksyku z pasożytujących na opuncji Dactylopius coccus otrzymuje się ceniony karminowy barwnik. Wykorzystuje się do produkcji kremów nawilżających, mydeł i innych kosmetyków. Do produkcji środków klejących i papieru.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 23:54:24]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72987064. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.