Kawa arabska Coffea arabica

Kawa arabska (Coffea arabica L.) – gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem lub kawowym krzewem. Pochodzi z Etiopii, Mozambiku i obszaru Wielkich Jezior afrykańskich.

Pokrój krzew dorastający do wysokości 5 m. Liście ulistnienie nakrzyżległe, liście skórzaste, zimozielone, lancetowate, o długości 7–10 cm. Kwiaty nieduże, pachnące. Mają białą zrosłopłatkową koronę z 5 ząbkami. Owoc ciemnoczerwony, mięsisty pestkowiec zawierający dwa spłaszczone z jednej strony nasiona.

Roślina uprawna: Dostarcza ok. 80–90% światowej produkcji kawy. Najczęściej uprawiana (na plantacjach) w strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Ameryki Pd., na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Kwitnie i owocuje prawie przez cały rok. Zewnętrzne części owocu usuwa się poprzez poddanie owoców fermentacji, a następnie wypłukanie nadgniłej, miękkiej owocni. Wysuszone pestki mają barwę szarozieloną i w tej postaci są wysyłane do krajów przeznaczenia. Palenia ziarna kawowego dokonuje się bezpośrednio przed sprzedażą. Podczas prażenia powstają w nasionach substancje nadające im charakterystyczny smak. Zawartość kofeiny w prażonych ziarnach wynosi ok. 1,5%. Ze względu na swoje błyszczące liście, białe i wonne kwiaty oraz barwne owoce, bywa uprawiana w doniczkach jako roślina ozdobna.Jako roślina pokojowa jest łatwa w uprawie. Wymaga stanowiska jasnego, bez bezpośredniego promieniowania słonecznego (brązowienie liści). Strefy mrozoodporności 10-12. Roślina wymaga umiarkowanego podlewania, po dokładnym przeschnięciu powierzchni ziemi. Rozmnaża się za pomocą nasion lub z sadzonek. Największe zbiory kawy na świecie w 1993 roku:

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2025-11-12 08:47:39]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=77832065. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.