Magnolia Siebolda Magnolia sieboldii

Magnolia Siebolda (Magnolia sieboldii K.Koch) – gatunek rośliny z rodziny magnoliowatych (Magnoliaceae Juss.). Występuje naturalnie w Japonii, na Półwyspie Koreańskim oraz w środkowych i północnych Chinach (w prowincjach Anhui, Jiangxi, Liaoning, Zhejiang, północnej części Fujian, a także w regionie autonomicznym Kuangsi). Ponadto jest uprawiany jako roślina ozdobna.

Pokrój zrzucające liście drzewo dorastające do 10 m wysokości. Liście ich blaszka liściowa ma odwrotnie jajowaty kształt i jest owłosiona od spodu. Mierzy 9–15 cm długości oraz 4–9 cm szerokości, ma nasadę od klinowej do uciętej i wierzchołek od ostrego do krótko spiczastego. Ogonek liściowy jest owłosiony i osiąga 1–4 cm długości. Kwiaty pojedyncze, rozwijają się w kątach pędów. Wydzielają aromat. Listków okwiatu jest 9, mają białą barwę, zewnętrzne mają podłużnie odwrotnie jajowaty kształt i mierzą do 4–6 cm długości, natomiast wewnętrzne są mniejsze. Pręciki są wewnątrzpylne (pylniki zwrócone do osi kwiatowej). Owoce owoce zbiorowe o kształcie od odwrotnie jajowatego do elipsoidalnego i czerwonej barwie, osiągające 2–7 cm długości. Składają się z pojedynczych mieszków o długości 10 mm.

Biologia i występowanie

Rośnie w lasach. Występuje na wysokości od 1600 do 2000 m n.p.m. Kwitnie od maja do lipca, natomiast owoce dojrzewają od sierpnia do września.

Magnolia Siebolda jest kwiatem narodowym Koreańskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2022-04-10 00:24:52]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=66800165. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy kwiatów
    • pora kwitnienia
      • maj
      • czerwiec
      • lipiec
    • barwa kwiatów
      • płatki białe
  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)
  • cechy liści
    • kształt blaszki
      • liście jajowate
      • liście odwrotnie jajowate
  • ogólne
    • drzewo
    • roślina ozdobna
    • dwa podgatunki
  • cechy owoców
    • kolor owoców
      • czerwone