Miechunka pomidorowa Physalis ixocarpa

Miechunka pomidorowa, m. lepka, m. skórzasta (Physalis philadelphica Lam.) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny psiankowatych. Miechunka pomidorowa pochodzi z Meksyku, Salwadoru i Gwatemali. Rozpowszechniona została w uprawie wielu ciepłych krajach. W Polsce jest uprawiana (rzadko) i przejściowo dziczejąca (efemerofit).

Pokrój roślina ma wzrost sympodialny, silnie rozgałęzione łodygi, częściowo płożące. Jest prawie naga. Liście pojedyncze. Kwiaty żółte, podobne do kwiatów ziemniaka, obcopylne. Kwitnie cały czas aż do przymrozków. Owoce żółte lub fioletowe, w osłonie (skórzastym kielichu) podobnego koloru, skórka pokryta woskiem, ważą 50-75 g. Są to soczyste, dwukomorowe jagody. W środku znajduje się dużo drobnych nasion. Owocuje obficie i regularnie.

Roślina uprawna Uprawiana jako warzywo. Sztuka kulinarna Owoce można spożywać na surowo, choć w takiej postaci nie mają wielkich walorów. Dodawane są do sałatek, sosów, przetworów, ciepłych dań. Stanowią podstawowy składnik meksykańskiej salsa verde (zielony sos). Wartość odżywcza: Witamina C: 7,1 – 15,7% (mniej od pomidora), flawonoid – kwercetyna, minimalna zawartość saponozonów.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-09 00:12:52]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72430230. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy kwiatów
    • barwa kwiatów
      • płatki żółte
  • cechy łodygi
    • wygląd łodygi
      • łodyga pełzająca
      • łodyga gałęzista
      • łodyga gładka
  • cechy owoców
    • rodzaj owoców
      • mięsiste
        • jagoda
    • kolor owoców
      • żółte
      • fioletowe
  • ogólne
    • roślina jadalna
    • roślina użytkowa
    • roślina jednoroczna
    • status gatunku we florze Polski
      • efemerofit
    • warzywo