Miechunka pomidorowa, m. lepka, m. skórzasta (Physalis philadelphica Lam.) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny psiankowatych. Miechunka pomidorowa pochodzi z Meksyku, Salwadoru i Gwatemali. Rozpowszechniona została w uprawie wielu ciepłych krajach. W Polsce jest uprawiana (rzadko) i przejściowo dziczejąca (efemerofit).
Roślina uprawna Uprawiana jako warzywo. Sztuka kulinarna Owoce można spożywać na surowo, choć w takiej postaci nie mają wielkich walorów. Dodawane są do sałatek, sosów, przetworów, ciepłych dań. Stanowią podstawowy składnik meksykańskiej salsa verde (zielony sos). Wartość odżywcza: Witamina C: 7,1 – 15,7% (mniej od pomidora), flawonoid – kwercetyna, minimalna zawartość saponozonów.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-09 00:12:52]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72430230. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.