Jabłoń jagodowa Malus baccata

Jabłoń jagodowa, jabłoń syberyjska (Malus baccata) – gatunek drzewa owocowego z rodziny różowatych. Pochodzi z północnych Chin (Mandżuria) i azjatyckiej części Rosji (Syberia).

Pokrój krzew lub drzewo dorastające do 10-15 m wysokości. Korona kształtu kulistego o niezbyt zagęszczonej powierzchni. Pędy gałązki gładkie i cienkie w kolorze brunatnym lub oliwkowobrązowym. Liście kształtu eliptycznego lub jajowatego, zaostrzone u szczytu, kliniaste lub zaokrąglone u nasady, 3-9 cm długości. Brzeg liścia jest drobno piłkowany. Ogonek długości 2-5 cm. Kwiaty dość duże (średnica 3 – 3,5 cm) i ozdobne, w kolorze białym, od spodu żółtawym. Kielich jest nagi, z długo zaostrzonymi działkami, szypułki cienkie, do 4 cm długości. Szyjki słupka dłuższe od pręcików. Owoc kulisty, drobny, do 1 cm średnicy utrzymywany na cienkiej szypułce, czerwony lub żółty. Do spożycia dopiero po przemarznięciu. W smaku dość cierpkie i kwaśne.

Gatunek wytrzymały na mrozy. Jest bardzo płodny, a jego owoce są zbierane przez miejscową ludność. Stosowana do nasadzeń parkowych jako drzewo ozdobne. Młode drzewka są używane jako podkładka pod szlachetne odmiany. W przypadku krzyżowania z M. robusta jabłoń jagodowa dała dość wartościowe mieszańce, nazywane "krabami" (od ang. crab = rak) ze względu na czerwoną barwę owoców. Mieszańce te takie jak "Red Siberian", "September", "Cherry Crab" uprawiane są w USA na obszarach o bardzo surowym klimacie.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2021-03-14 02:25:40]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=62551926. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Malus baccata, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  • Peter F.P.F. Stevens Peter F.P.F., Angiosperm Phylogeny Website, Missouri Botanical Garden, 2001– [dostęp 2010-01-25]  (ang.).
  • Bolesław Sękowski: Pomologia systematyczna. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1993. ISBN 83-01-10859-2.
  • Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)