Szafran turecki Crocus ancyrensis

Szafran turecki (Crocus ancyrensis) – gatunek z rodziny kosaćcowatych. Roślina endemiczna Turcji rosnąca w środkowej Anatolii i w zachodniej części kraju w rejonie wybrzeży Morza Czarnego. Szafran turecki jest zagrożony z powodu intensywnego wypasu i niekontrolowanego zbierania roślin.

Szafran turecki został opisany po raz pierwszy przez angielskiego botanika Williama Herberta w 1847 roku. Ponieważ odnalazł on egzemplarze roślin w okolicy Ankary (Angory), która w starożytności nosiła łacińską nazwę Ancyra, nadał mu nazwę Crocus ancyrensis.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2021-04-04 00:30:23]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=62839485. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Peter F.P.F. Stevens Peter F.P.F., Angiosperm Phylogeny Website, Missouri Botanical Garden, 2001– [dostęp 2009-06-09]  (ang.).
  • Crocus ancyrensis (Herb.) Maw. W: The Plant List. Version 1.1 [on-line]. [dostęp 2020-09-09].
  • I. SevinçI.S. Kravkaz I. SevinçI.S., H.H. Vurdu H.H., Botany of Crocus ancyrensis through domestication, www.ishs.org [dostęp 2018-04-25]  (ang.).

 
 
Mapa występowania
Źródło: The Global Biodiversity Information Facility i Użytkownicy atlasu.