Dynia figolistna Cucurbita ficifolia

Dynia figolistna (Cucurbita ficifolia Bouché) – gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej lub Południowej.

Liście przypominające liście figowca pospolitego. Kwiaty żółte do pomarańczowych. Owoc jagoda o średnicy 20-50 centymetrów i masie 5-6 kg. Jedna roślina może wydać do 50 owoców o barwie mlecznozielonej, jasnozielonej z pasami bądź marmurkowatej. Jeden owoc może zawierać do 500 płaskich nasion mierzących ok. 2 cm.

Dynia figolistna była uprawiana przez Indian z terenów obecnego Peru już ponad 5000 lat temu. Obecnie uprawiana w obu Amerykach, Azji oraz Afryce. Do Europy trafiła najprawdopodobniej przed rokiem 1613, kiedy to została opisana w atlasie botanicznym Hortus Eystettensis. W Europie ze względu na wymagania klimatycznie nie zdobyła dużej popularności. Kiełki, kwiaty oraz liście spożywane na surowo. Przetworzone owoce służą do produkcji spożywczej: wytwarza się z nich słodycze, napoje bezalkoholowe i alkoholowe. Z nasion wytwarza się w Meksyku słodycze. Pędy i owoce używane są również jako pasza.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 21:17:01]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72326185. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.


 
 
Mapa występowania
Źródło: The Global Biodiversity Information Facility i Użytkownicy atlasu.