Smaczliwka wdzięczna Persea americana

Smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe (Persea americana) – gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Wykopaliska dowodzą, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej – przez Środkową – aż do Południowej (Peru).

Pokrój drzewo dorastające do 24 m wysokości. Liście skórzaste, lancetowate, całobrzegie, o długości do 25 cm, 2–12 cm szerokości, ułożone na pędzie skrętolegle lub naprzemianlegle. Kwiaty żółtawozielone, zebrane w wiechy na szczytach pędów. Owoce owoc o masie do 170 g, nazywany gruszką awokado, ma gruszkowaty, rzadziej okrągły lub jajowaty kształt. Gruby, zielony egzokarp otacza tłusty, kremowozielonkawy miąższ (mezokarp) oraz niejadalne nasiono. Ze względu na brak endokarpu owoc ten jest jednonasienną jagodą, z nasionem otoczonym cienką łupiną nasienną. Z uwagi jednak na podobieństwo morfologiczne część autorów zalicza ten owoc do pestkowców.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2021-05-09 00:18:42]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=63223566. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Prof. dr hab. nauk. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka: Smaczliwka, czyli awokado. [dostęp 2013-01-10].
  • Persea americana Mill.. W: The Plant List. Version 1.1 [on-line]. [dostęp 2016-10-21].
  • Notes on poisoning: avocado (ang.). W: Canadian poisonous plants [on-line]. Government Canada. [dostęp 2012-09-20].
  • FAOSTAT, www.fao.org [dostęp 2020-04-13] .
  • Jolanta Węglarska, Karol Węglarski: Użyteczne rośliny tropików. Szkice etnobotaniczne. Poznań: Bogucki Wydawnictwo Naukowe, 2008. ISBN 978-8361320173.
  • Avocado (ang.). ASPCA. [dostęp 2012-09-20].
  • Avocados Contain Potent Liver Protectants. [dostęp 2012-02-12].
  • Hirokazu Kawagishi, Yuko Fukumoto, Mina Hatakeyama,... Liver Injury Suppressing Compounds from Avocado (Persea americana). „J. Agric. Food Chem”. 49 (5), s. 2215–2221, 2001. DOI: 10.1021/jf0015120. 
  • Litz R. E., Witjaksono, Raharjo S., Efendi D., Pliego-Alfaro F., Barcelo-Munoz A.: Persea americana Avocado. W: Litz R. E. (red.) Biotechnology of fruit and nut crops. Biotechnology in Agriculture Series. Biotechnology in Agriculture Series 29, 2004, s. 325–345. ISBN 0-85199-662-0.
  • Peter F.P.F. Stevens Peter F.P.F., Angiosperm Phylogeny Website, Missouri Botanical Garden, 2001– [dostęp 2016-08-06]  (ang.).
  • Persea americana, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  • Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.)
  • The encyclopedia of fruit & nuts. Janick J., Paull R. E. (red.). Cambridge: Cambridge University Press, 2006, s. 441. ISBN 978-0-85199-638-7.
  • Persea americana Miller (ang.). W: Global Information Hub on Integrated Medicine (Globinmed) [on-line]. [dostęp 2011-01-25].
  • Avocadissimo (niem.). W: Alles rund um die Avocado [on-line]. [dostęp 2011-06-10].
  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)