Schinus peruwiański Schinus molle

Schinus peruwiański, peruwiańskie drzewo pieprzowe (Schinus molle L.) – gatunek drzewa z rodziny nanerczowatych. Pochodzi z południowych obszarów tropikalnych Ameryki Południowej. Łacińska nazwa gatunkowa molle pochodzi od „mulli”, tradycyjnej nazwy tej rośliny w indiańskich językach keczua i ajmara. Jest uprawiany w większości krajów obszaru tropikalnego, również w rejonie śródziemnomorskim. Niekiedy dziczejący.

Pokrój drzewo wysokości do 15 m, gałęzie zwisające. Liście pierzaste, naprzemianległe, długości do 20 cm, zwieszone, z wieloma wąskimi listkami o dł. do 2,7 cm. Kwiaty bardzo drobne, zebrane w zwisające wiechy długości do 20 cm, kwiaty 5-krotne, żółtawobiałe, męskie i żeńskie na osobnych drzewach. Owoce kuliste pestkowce o średnicy do 5 mm, różowoczerwonawe. Miąższ szybko wysychający. W smaku ostre, o zapachu przypominającym pieprz czarny.

Sztuka kulinarna: niegdyś stosowano jako zamiennik bardzo drogiego pieprzu czarnego, obecnie w kuchni wykorzystuje się owoce jako składnik kolorowych mieszanek pieprzowych, jako tzw. pieprz czerwony. Sadzony często jako drzewo ozdobne.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-09 01:50:46]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72327889. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)

 
 
Mapa występowania
Źródło: The Global Biodiversity Information Facility i Użytkownicy atlasu.