Schinus peruwiański Schinus molle

Schinus peruwiański, peruwiańskie drzewo pieprzowe (Schinus molle L.) — gatunek drzewa z rodziny nanerczowatych. Pochodzi z południowych obszarów tropikalnych Ameryki Południowej. Łacińska nazwa gatunkowa molle pochodzi od "mulli", tradycyjnej nazwy tej rośliny w indiańskich językach keczua i ajmara. Jest uprawiany w większości krajów obszaru tropikalnego, również w rejonie śródziemnomorskim. Niekiedy dziczejący.

Pokrój drzewo wysokości do 15 m, gałęzie zwisające. Liście pierzaste, naprzemianległe, długości do 20cm, zwieszone, z wieloma wąskimi listkami do cm długości. Kwiaty bardzo drobne, zebrane w zwisające wiechy długości do 20 cm, kwiaty 5-krotne, żóltawobiałe, męskie i żeńskie na osobnych drzewach. Owoce kuliste pestkowce o średnicy do 5 mm, różowoczerwonawe. Miąższ szybko wysychający. W smaku ostre, o zapachu przypominającym pieprz czarny.

Sztuka kulinarna: niegdyś stosowano jako zamiennik bardzo drogiego pieprzu czarnego, obecnie w kuchni wykorzystuje się owoce jako składnik kolorowych mieszanek pieprzowych, jako tzw. pieprz czerwony. Sadzony często jako drzewo ozdobne.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2020-10-13 00:40:53]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=61071316. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Jens Rohwer: Atlas roślin tropikalnych. Warszawa: Horyzont, 2002. ISBN 83-7311-378-9.
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2012-02-25].
  • Kirsten Albrecht Llamas: Tropical Flowering Plants. A Guide to Identification and Cultivation. Portland: Timber Press, 2003. ISBN 0-88192-585-3. (ang.)
  • Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2012-02-25].
  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)