Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) – gatunek rośliny z rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae). Pochodzi z Syberii, Rosyjskiego Dalekiego Wschodu, południowego Sachalinu, Mandżurii, Chin, Korei i Japonii.
Owoce są jadalne. Zawierają witaminę C, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne. Można ją uprawiać w Polsce, jest bowiem w pełni mrozoodporna (strefy mrozoodporności 4-9). Szczególna mrozoodporność wykazuje odmiana 'Ananasnaya', ma jednak drobniejsze owoce. Działanie i zastosowanie: Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradontozy, tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i przeziębienia. Owoce mają klimakteryczny charakter dojrzewania. Nadają się do długiego przechowywania, jednak ważne jest prawidłowe określenie daty zbioru oraz warunki przechowywania. Dobre rezultaty przechowalnicze można osiągnąć stosując preparaty będące inhibitorami etylenu np. 1-Metylocyklopropen.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2025-03-28 12:26:48]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=73861259. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.