Aktinidia pstrolistna Actinidia kolomikta

Aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta) – gatunek rośliny z rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae). Występowanie: rosyjski Daleki Wschód, Syberia, Korea, północ Chin i Japonia; nadaje się do uprawy w warunkach polskiego klimatu i jest tam spotykana.

Pokrój dwupienne pnącze o pędach, których długość może wynosić nawet 15 metrów. Liście odwrotnie jajowate, o drobno piłkowanych brzegach i zaostrzonych końcach. Na nerwach z wierzchu rdzawo owłosione. Kwiaty białe, kremowe. Wydzielają dość miłą woń. Mają do 2 cm średnicy, żeńskie wyrastają pojedynczo, męskie po 3 w kątach liści na zwisających, cienkich, owłosionych szypułkach. Mają pięciodziałkowy kielich, pięciopłatkową koronę, jeden słupek i liczne pręciki. Owoce żółtozielonkawe, nagie, eliptyczne jagody z licznymi nasionami. Po dojrzeniu osiągają wagę do 5 gramów. Soczyste, o słodkokwaskowatym smaku. Dojrzewają w końcu sierpnia.


Owoce są jadalne. Zawierają cukry, kwasy organiczne (do 2,5%) i witaminy C, której zawartość sięga 1400 mg%.
Działanie i zastosowanie: Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradentozy, tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i przeziębienia.
Roślina ozdobna. Uprawiane są zwłaszcza okazy męskie, u których jesienią liście przebarwiają się na bardzo ładny kolor.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-12-05 16:46:04]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=52302872. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
  • Zdzisław Kawecki, Romuald Łojko, Bolesław Pilarek: Mało znane rośliny sadownicze. Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2007. ISBN 978-83-7299-512-4.
  • Geoff Burnie i inni: Botanica. Rośliny ogrodowe. Könemann, 2005. ISBN 3-8331-1916-0.
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-03-12].
  • Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-07-20].
  • cechy kwiatów
    • pora kwitnienia
      • maj
      • czerwiec
    • barwa kwiatów
      • płatki białe
      • płatki kremowe
    • liczba płatków
      • płatków pięć
    • pienność
      • roślina dwupienna
    • zapach
      • miły i przyjemny zapach
      • cytrynowy
    • znamiona słupka
      • słupek jeden
    • pręciki
      • liczne
  • cechy liści
    • kształt blaszki
      • liście jajowate
      • liście odwrotnie jajowate
    • szczyt
      • zaostrzony
    • jesienna barwa liści
      • żółta
      • brunatniejące
    • kolor liścia
      • zielone
      • w białe i różowe plamy
    • brzeg liścia
      • drobno piłkowany
  • cechy owoców
    • rodzaj owoców
      • mięsiste
        • jagoda
    • kolor owoców
      • zielone
      • żółtozielonkawe
    • powierzchnia owocu
      • gładka
    • okres dojrzewania owoców
      • lipiec
      • sierpień
      • wrzesień
  • ogólne
    • roślina lecznicza
    • roślina jadalna
    • pnącze
    • roślina ozdobna
    • roślina użytkowa
    • roślina owocowa
    • roślina ogrodowa
    • pochodzenie: Daleki Wschód
    • krzewiaste pnącze
  • cechy drzew i krzewów
    • wysokość
      • 2-4 m
  • cechy łodygi
    • cechy pędu
      • długie do 15 m