Czosnek askaloński Allium ascalonicum

Czosnek askaloński, (Allium ascalonicum L.), nazywany także szalotką lub cebulą szalotką – gatunek rośliny należący do rodziny amarylkowatych, podrodziny czosnkowych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu – Izrael, Jordania, Syria. Według części ujęć taksonomicznych właściwą nazwą gatunkową jest Allium hierochuntinum Boss. Fl. orient. 5:244. 1882.

Bylina, geofit. Cebula główna okryta fioletowymi łuskami i otoczona licznymi cebulami potomnymi. Odmiany uprawne mają także inną barwę łusek okrywających. Nazywane czasem potocznie „cebuloczosnek”.

Roślina uprawna, uprawiana jest na Wschodzie oraz w Europie od czasów wypraw krzyżowych, w Polsce rzadko. Roślina lecznicza: rzadko stosowana jako lecznicza. Sztuka kulinarna: roślina przyprawowa. Popularne na południu Francji szalotki używane są głównie do sosów na bazie czerwonego wina. Szalotki Francuzi pieką lub gotują w małej ilości płynu, smażenie szalotek może spowodować ich zgorzknienie.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2021-03-28 00:13:31]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=62817098. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Peter F.P.F. Stevens Peter F.P.F., Angiosperm Phylogeny Website, Missouri Botanical Garden, 2001– [dostęp 2010-03-09]  (ang.).
  • Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-03-01].
  • ogólne
    • roślina lecznicza
    • roślina jadalna
    • roślina użytkowa
    • bylina
    • geofit
    • roślina przyprawowa