Szczypiorek Allium schoenoprasum

Czosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem (Allium schoenoprasum L.) – gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. W stanie dzikim jest szeroko rozprzestrzeniony na kuli ziemskiej. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest też powszechnie uprawiany w wielu krajach świata. Status gatunku we florze Polski: roślina uprawna, efemerofit.

Pokrój bylina tworząca zwarte kępy o wysokości do 25 cm. Składają się one z liści oraz pędów kwiatowych. Liście liczne, odziomkowe, rurkowate, ciemnozielone. Kwiaty różowe lub fioletowe, zebrane w niewielkie baldachy. Kwitnie od maja do sierpnia.

Jest uprawiany jako warzywo. Znany był już w starożytności. W Europie jego uprawa rozpowszechniła się w XVI wieku. Roślina lecznicza. Liście zawierają dużo witaminy C (50-100 mg w 100 g), karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt. Sztuka kulinarna: liście powszechnie używane jako przyprawa.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 19:16:55]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72985926. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy kwiatów
    • pora kwitnienia
      • maj
      • czerwiec
      • lipiec
      • sierpień
    • barwa kwiatów
      • płatki różowe
      • płatki fioletowe
    • kwiatostan
  • ogólne
    • roślina lecznicza
    • roślina jadalna
    • roślina użytkowa
    • bylina
    • status gatunku we florze Polski
      • efemerofit
    • trawa
    • warzywo