Berberys koreański Berberis koreana

Berberys koreański (Berberis koreana) – gatunek rośliny należący do rodziny berberysowatych. Pochodzi z Półwyspu Koreańskiego, do Polski został sprowadzony w 1928 i znajduje się w kolekcji niektórych ogrodów botanicznych, bywa też uprawiany jako roślina ozdobna, ale rzadko.

Pokrój krzew o wysokości do 2 m. Rozrasta się poprzez odrosty korzeniowe. Łodyga wyprostowane, ale przewieszające się pod ciężarem owoców pędy. Pokryte są one różnokształtnymi cierniami. U nasady długich jednorocznych pędów są one liściokształtne, wyżej kłujące, w środku pędów trójdzielne, na szczytach pojedyncze. Liście eliptyczne lub odwrotnie jajowate, sztywne i skórzaste o zaokrąglonych wierzchołkach i delikatnie piłkowanych brzegach. Mają długość 7–9 cm. Jesienią przebarwiają się na czerwono. Kwiaty żółte i silnie pachnące, zebrane w grona o długości do 8 cm. Kwitnie od maja do czerwca. Owoc kuliste, jaskrawoczerwone o średnicy do 8 mm. Są to największe owoce wśród wszystkich uprawianych gatunków berberysu.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 19:57:30]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72327747. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy kwiatów
    • pora kwitnienia
      • maj
      • czerwiec
    • barwa kwiatów
      • płatki żółte
    • kwiatostan
      • groniasty
        • prosty
          • grono
  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • od pasa do wysokości człowieka (100 < x < 200 cm)
  • cechy liści
    • kształt blaszki
      • liście jajowate
      • liście najszersze przy końcu
      • liście eliptyczne
      • liście odwrotnie jajowate
  • ogólne
    • krzew
    • roślina ozdobna
    • trawa
  • cechy owoców
    • kolor owoców
      • czerwone