Kapusta sitowata Brassica juncea

Kapusta sitowata (Brassica juncea (L.) Czern.), nazywana także kapustą sitową, kapustą sarepską lub gorczycą sarepską – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych. W stanie naturalnym występuje w Azji (Syberia, Chiny), w Europie Wschodniej i w Ameryce Północnej. Jest rośliną uprawianą, czasami dziczeje (ergazjofigofit). Status gatunku we florze Polski: efemerofit.

Liście dolne liście są duże, lirowatego kształtu i kędzierzawe, górne, mniejsze, są zazwyczaj niepodzielone. Kwiaty kielich 4-działkowy, korona 4-płatkowa, żółtego koloru. Ma 6 pręcików i 1 słupek. Łodyga jest mocno rozgałęziona i osiąga wysokość do 1 m. Cała pokryta jest woskowym nalotem nadającym roślinie siny kolor. Owoc długa łuszczyna zawierająca żółte lub brązowe nasiona. Utrzymuje się na roślinie dłużej, niż u gorczycy białej i gorczycy czarnej. Jej nasiona mają gorzki i piekący smak, od którego pochodzi jej zwyczajowa nazwa gorczyca. Smak ten zawdzięcza składnikowi o nazwie synalbina.

Roślina uprawna, popularna zwłaszcza w Indiach, Chinach i krajach byłego ZSRR. Z nasion gorczycy wytwarza się olej. Wykorzystywana jest także do produkcji musztardy oraz jako przyprawa do przyprawiania wędlin, marynat, maseł ziołowych, majonezów i surówek. Nasiona gorczycy dodaje się do kiszonych warzyw. Są też składnikiem pieprzu ziołowego[potrzebny przypis]. W Chinach spożywana jest także jako warzywo.
Potencjalnym zastosowaniem jest fitogórnictwo złota – kapusta sitowata jest hiperakumulatorem złota, w sprzyjających warunkach akumulacja tego pierwiastka osiąga 10 g na tonę suchej masy.
Jest rośliną miododajną.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-12-04 19:54:14]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=54346922. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989, s. 142-143. ISBN 83-09-00256-4.
  • Taxon: Brassica juncea (L.) Czern.. W: Germplasm Resources Information Network (GRIN-Taxonomy) [on-line]. USDA, Agricultural Research Service, National Plant Germplasm System. [dostęp 2010-10-27].
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001-. [dostęp 2010-05-13].
  • AgnieszkaA. Gałuszka AgnieszkaA., Wykorzystanie mikroorganizmów i roślin do pozyskiwania metali, „Przegląd Geologiczny”, 53 (10/1), 2005, s. 858–862 [dostęp 2018-08-26] .
  • Zbigniew Mirek, Halina Piękoś-Mirkowa, Adam Zając, Maria Zając: Flowering plants and pteridophytes of Poland : a checklist. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski. Instytut Botaniki PAN im. Władysława Szafera w Krakowie, 2002. ISBN 83-85444-83-1.
  • Marian Janusz Kawałko: Historie ziołowe. Lublin: Krajowa Agencja Wydawnicza, 1986, s. 258-259. ISBN 83-03-01600-8.
  • Lucjan Rutkowski: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. ISBN 83-01-14342-8.
Przypisane cechy
ogólne roślina jadalna
ogólne roślina miododajna
ogólne roślina użytkowa
barwa kwiatów płatki żółte
liczba płatków płatki cztery
kolor owoców żółte
kolor owoców czarne
kolor owoców brązowe
kolor owoców białe
rodzaj owoców łuszczyna
wygląd łodygi łodyga gałęzista
szacowana wysokość łodygi od kolana do pasa (60 < x < 100 cm)