Kapusta sitowata (Brassica juncea (L.) Czern.), nazywana także kapustą sitową, kapustą sarepską lub gorczycą sarepską – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych. W stanie naturalnym występuje w Azji (Syberia, Chiny), w Europie Wschodniej i w Ameryce Północnej. Jest rośliną uprawianą, czasami dziczeje (ergazjofigofit). Status gatunku we florze Polski: efemerofit.
Roślina uprawna, popularna zwłaszcza w Indiach, Chinach i krajach byłego ZSRR. Z nasion gorczycy wytwarza się olej. Wykorzystywana jest także do produkcji musztardy oraz jako przyprawa do przyprawiania wędlin, marynat, maseł ziołowych, majonezów i surówek. Nasiona gorczycy dodaje się do kiszonych warzyw. Są też składnikiem pieprzu ziołowego. W Chinach spożywana jest także jako warzywo. Potencjalnym zastosowaniem jest fitogórnictwo złota – kapusta sitowata jest hiperakumulatorem złota, w sprzyjających warunkach akumulacja tego pierwiastka osiąga 10 g na tonę suchej masy. Jest rośliną miododajną.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2021-07-25 00:07:20]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=64099291. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.