Kapusta sitowata (Brassica juncea (L.) Czern.), nazywana także kapustą sitową, gorczycą modrą, kapustą sarepską lub gorczycą sarepską – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych. W stanie naturalnym występuje w Azji (Syberia, Chiny), w Europie Wschodniej i w Ameryce Północnej. Jest rośliną uprawianą, czasami dziczeje (ergazjofigofit). Status gatunku we florze Polski: efemerofit.
Roślina jadalna, uprawiana i wykorzystywana zwłaszcza w Indiach, Chinach i krajach byłego ZSRR. Z nasion gorczycy modrej wytwarza się olej. Wykorzystywana jest także do produkcji musztardy oraz jako przyprawa do przyprawiania wędlin, marynat, maseł ziołowych, majonezów i surówek. Nasiona gorczycy dodaje się do kiszonych warzyw. Służą również jako konserwant w przetwórstwie warzywnym i mięsnym. Są też składnikiem pieprzu ziołowego. W Chinach spożywana jest także jako warzywo. Potencjalnym zastosowaniem jest fitogórnictwo złota – kapusta sitowata jest hiperakumulatorem złota, w sprzyjających warunkach akumulacja tego pierwiastka osiąga 10 g na tonę suchej masy. Z kapusty sitowatej wytwarza się plastry lecznicze. Olej z gorczycy sarepskiej wykorzystywany jest w kosmetyce. Jest rośliną miododajną.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 20:05:16]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72985846. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.