Kapusta sitowata Brassica juncea

Kapusta sitowata (Brassica juncea (L.) Czern.), nazywana także kapustą sitową, gorczycą modrą, kapustą sarepską lub gorczycą sarepską – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych. W stanie naturalnym występuje w Azji (Syberia, Chiny), w Europie Wschodniej i w Ameryce Północnej. Jest rośliną uprawianą, czasami dziczeje (ergazjofigofit). Status gatunku we florze Polski: efemerofit.

Łodyga jest mocno rozgałęziona i osiąga wysokość do 1 m. Cała pokryta jest woskowym nalotem nadającym roślinie siny kolor. Liście dolne liście są duże, lirowatego kształtu i kędzierzawe, górne, mniejsze, są zazwyczaj niepodzielone. Kwiaty kielich 4-działkowy, korona 4-płatkowa, żółtego koloru. Ma 6 pręcików i 1 słupek. Owoc długa łuszczyna zawierająca żółte lub brązowe nasiona. Utrzymuje się na roślinie dłużej, niż u gorczycy białej i gorczycy czarnej. Jej nasiona mają gorzki i piekący smak, od którego pochodzi jej zwyczajowa nazwa gorczyca. Smak ten zawdzięcza składnikowi o nazwie synalbina.

Roślina jadalna, uprawiana i wykorzystywana zwłaszcza w Indiach, Chinach i krajach byłego ZSRR. Z nasion gorczycy modrej wytwarza się olej. Wykorzystywana jest także do produkcji musztardy oraz jako przyprawa do przyprawiania wędlin, marynat, maseł ziołowych, majonezów i surówek. Nasiona gorczycy dodaje się do kiszonych warzyw. Służą również jako konserwant w przetwórstwie warzywnym i mięsnym. Są też składnikiem pieprzu ziołowego. W Chinach spożywana jest także jako warzywo. Potencjalnym zastosowaniem jest fitogórnictwo złota – kapusta sitowata jest hiperakumulatorem złota, w sprzyjających warunkach akumulacja tego pierwiastka osiąga 10 g na tonę suchej masy. Z kapusty sitowatej wytwarza się plastry lecznicze. Olej z gorczycy sarepskiej wykorzystywany jest w kosmetyce. Jest rośliną miododajną.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2023-07-09 00:17:46]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=70800891. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy kwiatów
    • barwa kwiatów
      • płatki żółte
    • liczba płatków
      • płatki cztery
    • pręciki
      • 6
    • znamiona słupka
      • słupek jeden
    • korona
      • wolnopłatkowa
    • kielich
      • działki 4
  • ogólne
    • roślina jadalna
    • roślina miododajna
    • roślina użytkowa
    • roślina jednoroczna
    • status gatunku we florze Polski
      • efemerofit
      • ergazjofigofit
    • roślina uprawiana
    • roślina przyprawowa
    • warzywo
    • roślina oleista
  • cechy nasion
    • kolor nasion
      • żółte
      • brązowe
  • cechy liści
    • kształt blaszki
      • duże
      • lirowate
      • kędzierzawe
  • cechy owoców
    • rodzaj owoców
      • suche
        • łuszczyna
  • cechy łodygi
    • wygląd łodygi
      • rozgałęziająca się
    • szacowana wysokość łodygi
      • do 100 cm