Cykoria endywia Cichorium endivia

Cykoria endywia, endywia (Cichorium endivia L.) – gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej, należący do rodziny astrowatych. Endywia pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej. Znana była już w starożytności. W Europie uprawiana od XVI wieku.

Liście dolne liście podłużne i pierzaste, górne jajowate, siedzące. Kwiaty koszyczki kwiatowe umieszczone w kątach górnych liści i na szczytach łodyg. Łodyga ma wysokość 0,5 – 1,5 m, zwykle naga. Roślina zawiera sok mleczny.
Sztuka kulinarna – należy do warzyw i jej liście odziomkowe używane są w charakterze sałaty. Ma pikantny, gorzkawy smak. Dobrze komponuje się z ostrymi serami i z dodatkiem orzechów. Zawiera więcej związków mineralnych i witamin niż sałata. Pobudza apetyt dzięki zawartości inuliny oraz substancji gorzkiej – intybiny. Z jej liści przyrządza się sałatki.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-12-04 20:21:22]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=51580540. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-04-15].
Przypisane cechy
ogólne roślina jadalna
ogólne roślina użytkowa
korona kwiatu i typ kwiatostanu koszyczek
kształt blaszki liście jajowate
ulistnienie bezogonkowe
ulistnienie liście pierzaste
sok pędu sok mleczny
wygląd łodygi łodyga gładka