Arbuz zwyczajny, kawon (Citrullus lanatus (Thunb.) Mansf.) – gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki Południowej, gdzie nadal rośnie dziko, ale jako gatunek uprawny został rozprzestrzeniony w wielu innych regionach o ciepłym klimacie i jest uprawiany w wielu krajach świata, miejscami dziczeje.
Owoce arbuza dzięki dużej zawartości wody działają moczopędnie, są zalecane dla chorych na nerki. Z badań wynika również, że, podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut, są źródłem likopenu, który ma właściwości wspomagania leczenia chorób nowotworowych.
Gatunek pochodzący z Afryki południowej udomowiony był w Afryce północnej już ponad 5 tysięcy lat temu (tak stare nasiona arbuza znaleziono w Libii). W Egipcie znaleziono pozostałości arbuzów w grobowcach i świątyniach z 1330 r. p.n.e., a w Sudanie z 1500 r. p.n.e. Wymieniany jest w Biblii. Także w Chinach i Indiach uprawiany jest od niepamiętnych czasów. Do Europy dotarł ok. XI-XII w., a w XIV w. wyróżniano tu już kilka odmian arbuzów. Owoce arbuza mają polepszać przemianę materii i wpływać korzystnie na układ pokarmowy.
Arbuzy używane są do maseczek na skórę, działają bowiem przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomagają przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 21:02:55]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72833724. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.