Groszek bulwiasty (Lathyrus tuberosus L.) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny bobowatych. Pochodzi z Azji i Europy. W Polsce archeofit, występuje głównie na południu, na północy tylko jako gatunek zawleczony.
Bylina, hemikryptofit. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Rośnie na polach uprawnych, chętnie na glebach gliniastych bogatych w wapń. Rzadziej na przydrożach lub miejscach ruderalnych. W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych gatunek charakterystyczny dla Ass. Lathyro-Melandrietum noctiflor.
Bulwki groszku bulwiastego są jadalne, a przy tym opisywane są jako „jeden z najsmaczniejszych pokarmów dostępnych w naszej dzikiej przyrodzie”. Mają delikatny, słodkawy smak o orzechowej nucie. Bulwy można spożywać na surowo, gotowane lub smażone. Ich wadą są niewielkie rozmiary i trudność zbioru.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 23:11:43]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72986935. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.