Piżmian jadalny Abelmoschus esculentus

Piżmian jadalny (Abelmoschus esculentus) – gatunek jadalnej rośliny jednorocznej z rodziny ślazowatych (malwowatych). Uprawiany jest w wielu krajach o klimacie tropikalnym lub subtropikalnym.

Pokrój roślina o wysokości 1-4 m. Liście skrętoległe, dłoniaste, 3-7 klapowane, o piłkowanych brzegach. Kwiaty żółte, kielich długości do 4,5 cm. Mają 5 płatków (dołem podbarwionych na czerwono), 1 słupek i liczne pręciki zrośnięte w rurkę. Owoce zielona torebka o długości do 30 cm.

Niedojrzałe owoce (najczęstsze zwyczajowe nazwy: okra z igbo "ọ́kụ̀rụ̀", gombo z języków bantu, bhindi z hindi, lady's fingers) są spożywane po ugotowaniu jako jarzyna, czasami również na surowo.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2022-01-16 00:01:33]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=65901433. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)
  • cechy kwiatów
    • barwa kwiatów
      • płatki czerwone
      • płatki żółte
  • cechy owoców
    • rodzaj owoców
      • suche
        • torebki
    • kolor owoców
      • zielone
  • ogólne
    • roślina jadalna
    • roślina użytkowa
    • roślina jednoroczna