Piżmian jadalny Abelmoschus esculentus

Piżmian jadalny (Abelmoschus esculentus) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny ślazowatych. Uprawiany jest w wielu krajach o klimacie tropikalnym lub subtropikalnym.

Liście skrętoległe, dłoniaste, 3-7 klapowane, o piłkowanych brzegach. Kwiaty żółte, kielich długości do 4,5 cm. Mają 5 płatków (dołem podbarwionych na czerwono), 1 słupek i liczne pręciki zrośnięte w rurkę. Pokrój roślina o wysokości 1-4 m. Owoce zielona torebka o długości do 30 cm.

Niedojrzałe owoce (najczęstsze zwyczajowe nazwy: okra z igbo "ọ́kụ̀rụ̀", gombo z języków bantu, bhindi z hindi, lady's fingers) są spożywane po ugotowaniu jako jarzyna, czasami również na surowo.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-12-04 19:14:07]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=54787950. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Abelmoschus esculentus. The Plant List. [dostęp 2011-02-17].
  • Jens Rohwer: Atlas roślin tropikalnych. Warszawa: Horyzont, 2002. ISBN 83-7311-378-9.
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2011-02-18].
  • Okra | Definition of Okra by Merriam-Webster, www.merriam-webster.com [dostęp 2017-11-26]  (ang.).
Przypisane cechy
ogólne roślina jadalna
ogólne roślina użytkowa
barwa kwiatów płatki czerwone
barwa kwiatów płatki żółte
ulistnienie liście skrętoległe
ulistnienie wcinane (wrębne, sieczne i klapowane)
ulistnienie piłkowane
kolor owoców zielone
rodzaj owoców torebki
szacowana wysokość łodygi wyższa od człowieka (> 200 cm)