Wspięga wężowata Vigna unguiculata

Wspięga wężowata (Vigna unguiculata) – gatunek rośliny z rodziny bobowatych. W uprawie w wielu krajach o klimacie półsuchym. Roślina odporna na suszę i wysokie temperatury.

Pokrój roślina jednoroczna, płożąca lub wijąca się, dorastająca do 3 m wysokości. Liście duże, trójlistkowe. Kwiaty motylkowe w kwiatostanach wielokwiatowych, białe do ciemnopurpurowych, zebrane parami na długich szypułach wyrastających w kątach liści. Owoc strąk zawierający do 30 nasion i osiągający nawet do 90 cm długości. Nasiona białe lub czerwonawe z charakterystycznym czarnym, eliptycznym znaczkiem.

Nasiona są jadalne i stanowią ważny składnik potraw kuchni krajów azjatyckich, afrykańskich i południowoamerykańskich. Ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-09 02:59:48]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72216928. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)
    • wygląd łodygi
      • łodyga pełzająca
  • cechy kwiatów
    • barwa kwiatów
      • płatki białe
    • kwiatostan
    • symetria kwiatu
      • grzbiecista
  • cechy owoców
    • rodzaj owoców
      • suche
        • strąki
    • kolor owoców
      • czarne
      • czerwone
      • białe
  • ogólne
    • roślina jadalna
    • roślina użytkowa
    • roślina jednoroczna