Piżmian właściwy (Abelmoschus moschatus Medik.), nazywany także ketmią piżmową – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny ślazowatych (Malvaceae). Występuje w stanie dzikim w tropikach Azji południowo-wschodniej sięgając do północnej Australii i wysp Fidżi. Poza tym szeroko rozpowszechniony w tropikach w uprawie oraz jako gatunek inwazyjny.
Podgatunek A. moschatus subsp. tuberosus wykorzystywany jest tylko jako roślina ozdobna. Szersze zastosowanie na podgatunek typowy:Roślina lecznicza: Surowiec zielarski : owoce posiadają śluz, który łagodzi dolegliwości osób z chorobami żołądka. Zbiór i suszenie : owoce są zbierane, gdy są jeszcze niedojrzałe i miękkie. Sztuka kulinarna: młode liście i owoce można gotować, suszyć, marynować czy mrozić. Jadalne są również nasiona, które przed spożyciem smaży się. Zawierają one około 25% tłuszczu. Tłuszcz ten po wyekstrahowaniu służy do produkcji margaryny. Roślina włóknodajna. Kosmetyka: z nasion wytwarza się pachnidło.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 18:46:18]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72328121. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.