Kamelia japońska Camellia japonica

Kamelia japońska (Camellia japonica) – gatunek rośliny z rodziny herbatowatych (Theaceae). Pochodzi z górskich rejonów Japonii, północnych Chin i Korei, gdzie stanowi podszycie lasów.

Pokrój wieczniezielony krzew o wysokości do 10 (15) m. Liście skórzaste, błyszczące, eliptycznie lancetowate z piłkowanymi brzegami. Kwiaty bardzo ładne, bezwonne, o różnych (zależnie od odmiany) kolorach: białym, różowym, ciemnoczerwonym. Mają średnicę 3-4 cm (u niektórych odmian do 12 cm), kielich 5-9 działkowy, koronę 5-7 płatkową, 1 słupek i liczne pręciki dołem zrośnięte w rurkę. Owoc zawierająca duże nasiona zdrewniała torebka o gruszkowatym lub kulistym kształcie.

Roślina lecznicza: Surowiec: liście, nasiona. W liściach występują spore ilości olejku eterycznego (do 1%), w którym znajduje się do 95% eugenolu, w nasionach – glikozyd kamelina. Działanie i zastosowanie: Z olejku pozyskiwanego ze świeżych liści podczas destylacji z parą wodną, produkuje się pasty i mazidła oraz preparaty stosowane w stomatologii. Roślina ozdobna. Jest uprawiana dość pospolicie w licznych rejonach o ciepłym klimacie. W Polsce czasami jest uprawiana jako roślina doniczkowa.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 20:15:30]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72986042. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy kwiatów
    • barwa kwiatów
      • płatki białe
      • płatki różowe
      • płatki czerwone
  • cechy liści
    • kształt blaszki
      • liście jajowate
      • liście lancetowate
  • cechy owoców
    • rodzaj owoców
      • suche
        • torebki
  • ogólne
    • krzew
    • roślina lecznicza
    • roślina ozdobna
    • roślina użytkowa
    • roślina doniczkowa