Pieris japoński Pieris japonica

Pieris japoński (Pieris japonica (Thunb. ex Murray) D. Don ex G. Don) – trujący gatunek rośliny należący do rodziny wrzosowatych. Pochodzi z obszarów wschodnich Chin i Japonii.

Liście skórzaste, najczęściej wąskoodwrotniejajowate o długości do 8 cm i brzegu karbowanopiłkowanym, skupione na szczytach pędów, barwa liści początkowo czerwona, później ciemnozielona i lekko błyszcząca, od spodu jaśniejszej barwy, pokryte czarnymi gruczołkami. Kwiaty białe, dzbaneczkowate, zebrane w zwisających gronach o długości od 6 do 12 cm. Rozwijają się od kwietnia do maja. Pokrój krzew zimozielony, dorastający do 3 metrów wysokości, gęsty, o pędach nagich. Owoce torebki.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-12-05 21:04:11]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=52303379. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Danuta Ulińska: Pieris japonica (pol.). Związek Szkółkarzy Polskich. [dostęp 2012-07-22].
  • The Plant List. [dostęp 2012-07-23].
  • Włodzimierz Seneta, Jakub Dolatowski: Dendrologia. Warszawa: PWN, 2011, s. 433. ISBN 978-83-01-15369-4.
  • cechy łodygi
    • szacowana wysokość łodygi
      • wyższa od człowieka (> 200 cm)
  • cechy kwiatów
    • barwa kwiatów
      • płatki białe
  • cechy liści
    • kształt blaszki
      • liście jajowate
  • cechy owoców
    • rodzaj owoców
      • suche
        • torebki
  • ogólne
    • krzew
    • roślina trująca