Skimmia japońska (Skimmia japonica) – gatunek rośliny z rodziny rutowatych. Jest gatunkiem typowym rodzaju skimmia. Występuje naturalnie w Japonii, Korei w Chinach i na Tajwanie.
W krajach klimatu umiarkowanego skimmia japońska jest uprawiana jako roślina ozdobna, wysadzana zarówno do pojemników jak i gruntu. Wymaga stanowiska jasnego do cienistego, bez bezpośredniego słońca i niezbyt gorącego. Zbyt odsłonięte stanowisko powoduje żółknięcie liści. Gleba lekko kwaśna (pH 4,5–5,5), nie toleruje przesuszenia. Mrozoodporna, jednak przy ostrych mrozach lepiej ją osłaniać, zwłaszcza młode okazy. Powstało wiele hybryd i form uprawnych, najpopularniejsze z nich: ‚Emerald King‘, ‚Fragrans‘, ‚Keessen‘, ‚Kew White‘, ‚Nymans‘, ‚Rubella‘, ‚Rubinetta‘, ‚Ruby Dome‘, ‚Veitchii‘, zwana też ‚Foremannii‘, ‚Wanto‘, ‚White Gerpa‘.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2021-04-04 01:22:52]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=62830892. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.