Czosnek wonny Allium ramosum

Czosnek wonny (Allium ramosum L.) – gatunek byliny należący do rodziny czosnkowatych. W stanie dzikim występuje na Syberii, w Himalajach i w Chinach.

Łodyga wysokość 30-50 cm. Liście płaskie, szerokości 2-4 mm Kwiaty liczne, białe, złożone w zwarty, baldachokształtny kwiatostan.

Biologia i występowanie

Bylina, geofit. Siedlisko: łąki i kamieniste zbocza. Kwitnie od lipca do sierpnia.

Roślina uprawna: w Chinach znana już od ponad dwóch tysięcy lat. Obecnie oprócz Chin największe uprawy posiada Mongolia i Japonia. Rozmnaża się z nasion, do gruntu sadzi się przez rozsadę Można również uprawiać w tunelu foliowym lub szklarni. Roślina lecznicza: liście są bogate w witaminę C i fitoncydy. Wspomagają trawienie. Sztuka kulinarna: uprawia się dla jadalnych liści, które można ścinać wielokrotnie, jak szczypiorek. Mają delikatny zapach czosnku, używa się ich do zup, sałat, past serowych, żeberek, sufletów

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 19:16:23]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72986402. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • cechy kwiatów
    • pora kwitnienia
      • lipiec
      • sierpień

 
 
Mapa występowania
Źródło: The Global Biodiversity Information Facility i Użytkownicy atlasu.