Cichorium pumilum Cichorium pumilum

Cichorium pumilum Jacq. – gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Rodzimy obszar jego występowania to Afryka Północna (Makaronezja, Egipt, Libia, Maroko, Tunezja), Azja Zachodnia, Kaukaz i Europa Południowa (Albania, Bułgaria, Chorwacja, Grecja, Włochy i Czarnogóra), ale rozprzestrzenił się i obecnie występuje także na Azorach, w Belgii, Niemczech, Polsce i Szwajcarii.

Młode liście i korzenie są jadalne. Uważa się, że od Egipcjan Żydzi nauczyli się spożywania w okresie Paschy mięsa z gorzkimi ziołami (Lb 9,11). Niektórzy badacze roślin biblijnych są zdania, że wśród tych ziół znajdowały się cykoria podróżnik i Cichorium pumilum. Arabowie do dzisiaj spożywają mięso z gorzkimi ziołami, są wśród nich obydwa wymienione gatunki cykorii, które wśród innych ziół są sprzedawane na straganach.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2021-04-04 00:26:20]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=62833406. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • The Plant List. [dostęp 2014-11-20].
  • Zofia Włodarczyk: Rośliny biblijne. Leksykon. Kraków: Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, 2011. ISBN 978-83-89648-98-3.
  • Peter F.P.F. Stevens Peter F.P.F., Angiosperm Phylogeny Website, Missouri Botanical Garden, 2001– [dostęp 2010-04-15]  (ang.).
  • Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2014-11-25].