Pomarańcza gorzka, pomarańcza kwaśna (Citrus × aurantium L.) – gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny rutowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji.
Surowiec zielarski Owocnia pomarańczy gorzkiej (Aurantii amari epicarpium et mesocarpium) – wysuszona owocnia zewnętrzna i śródowocnia dojrzałego owocu pozbawiona częściowo białej, gąbczastej tkanki śródowocni i owocno wewnętrznej, zawierająca nie mniej niż 20 ml/kg olejku eterycznego, oraz kwiat pomarańczy gorzkiej (Aurantii amari flos) – wysuszone, całe nierozwinięte kwiaty zawierające minimum 8,0% sumy flawonoidów w przeliczeniu na narynginę. Działanie i zastosowanie Okłady z oleju prawdopodobnie łagodzą objawy niektórych rodzajów grzybicy; brak dowodów na skuteczność preparatów w jakiejkolwiek innej przypadłości. Zawiera witaminę P, przez co uszczelnia ścianki naczyń włosowatych.
W smaku owoc jest kwaśny, gorzki i orzeźwiający. Owoce rzadko spożywano na świeżo, raczej w postaci marmolady lub konfitury. Służy również do wyrobu likieru Curaçao. Obsmażone w cukrze okrywy owoców używane są do ozdabiania ciast. Otrzymywany z okrywy olejek pomarańczowy używany jest jako esencja do ciast i słodkich potraw.
Olejek otrzymywany z pomarańczy gorzkiej znajduje zastosowanie także w:perfumerii (m.in. Eau de Cologne), aromaterapii (słynie ze swych właściwości antydepresyjnych). Siewki pomarańczy gorzkiej są używane jako podkładki pod pomarańczę słodką.
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2024-03-08 21:03:00]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=72985677. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.