Mandarynka (Citrus reticulata Blanco) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych (Rutaceae). Prawdopodobnie pochodzi z Azji Południowej, jest uprawiana w wielu rejonach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym.
Roślina uprawna: głównie Japonia, Brazylia, Dekan i basen Morza Śródziemnego oraz południe Stanów Zjednoczonych. Do Europy mandarynka trafiła na początku XIX wieku. Nazwa jej wzięła się od nazwy wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim, którą niegdyś nazywano Mandarą. Może być uprawiana w strefach 9-11. Sztuka kulinarna: jadalne owoce głównie do spożycia na surowo, ale również na przetwory (dżemy, kompoty). 100 g owocu dostarcza 45 kilokalorii. Z liści otrzymuje się olejek eteryczny, wykorzystywany w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym o składzie:limonen: 65–75%γ-terpinen: 16–22% α-pinen: 1,6–3,0%β-mircen: 1,5–2,0% β-pinen: 1,2–2,0%p-cymen: <1,0% sabinen: <0,3%
Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2023-04-09 00:15:10]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=70053314. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.