Cibora jadalna Cyperus esculentus

Cibora jadalna, migdał ziemny (Cyperus esculentus L.) – gatunek rośliny należący do rodziny ciborowatych (Cyperaceae). Występuje w tropikalnej Afryce, na Madagaskarze, w Azji południowej, w Europie południowej, Ameryce Północnej i Ameryce Południowej. Znana z właściwości inwazyjnych. W Polsce w stanie naturalnym praktycznie nie występuje. Znajdowana na początku XXI w. w roślinności mokradłowej stawu koło Węglińca, co wówczas było najdalej na wschód wysuniętym stanowiskiem północnoeuropejskim. Od tego czasu uznana za agriofit.


Roślina jadalna: bulwy zawierają do 20% tłuszczu, białko, ok. 28% skrobi, 14% cukru, ok. 7% substancji gumowych. Spożywane mogą być na surowo, jako gotowane lub prażone. Mogą być używane jako namiastka kawy oraz do sporządzania napoju mlecznego pod nazwą sorbet. W Hiszpanii sporządza się napój o nazwie horchata de chufa. Z bulw można wydobyć olej do celów spożywczych.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-12-05 23:18:43]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=51805829. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Zygmunt Dajdok, Krystyna Pender, Zygmunt Kącki. Cyperus esculentus (Cyperaceae) – nowy agriofit we florze Polski. „Fragmenta Floristica et Geobotanica Polonica”. 14 (1), s. 9-17, 2007. Instytut Botaniki PAN. ISSN 1640-629X (pol.). 
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-11-08].
  • Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. ISBN 83-09-00256-4.
  • Taxon: Cyperus esculentus (ang.). W: Germplasm Resources Information Network (GRIN) [on-line]. United States Department of Agriculture. [dostęp 2010-11-08].
Przypisane cechy
ogólne roślina jadalna
ogólne roślina inwazyjna
ogólne roślina użytkowa
ogólne bylina